Slab promet

Novac prolazi pred nosom – 45 milijuna putnika, a nema zarade

Novac prolazi pred nosom – 45 milijuna putnika, a nema zarade
20.09.2010.
u 16:43
Parkirališta na autocesti puna su automobila i putnika, tranzitnih turista koji konzumiraju svoju hranu jer nigdje ne mogu potrošiti novac.
Pogledaj originalni članak

Iako je promet autocestom Bregana - Lipovac dosegnuo predratne brojke, prihodi koje Brodsko-posavska županija ostvaruje od tranzitnog turizma slabi su ili nikakvi. Umjesto da prazne džepove turista, ugostiteljski objekti poput onih u Brodu, Novoj Gradiški, Velikoj Kopanici i Dragaliću su devastirani ili nedovršeni, a parkirališta su puna automobila i putnika koji konzumiraju svoju hranu i piće jer nigdje ne mogu potrošiti niti jednu kunu. Jedini trošak 45 milijuna putnika koji su prošle godine prošli autocestom kroz županiju odnosio na plaćanje cestarine.

– Mi ne znamo iskoristiti svoj povoljan geografski položaj. Brod se nalazi na polovici puta između Zagreba i Beograda, a putnici su tu uvijek stajali da se odmore. Nažalost, moteli Marsonia sjever i Marsonia jug ne rade, kao ni dva nekad iznimno dobro posjećena autokampa. Prijedlog da se naplatne kućice izmjeste desetak kilometara istočno i zapadno od grada ostao je bez odjeka, pa je dolazak turista fizički zapriječen žicom – kaže Petar Huljić, direktor županijske Turističke zajednice.

Obnovljeni motel Turist u Starom Petrovom Selu, hotel Orljava u Lužanima i Ribarska kuća u Brodskom Stupniku premalo su da bi se ostvarila značajnija sredstva. Umjesto nekadašnjih stotina tisuća, moteli i hoteli u Brodu i Novoj Gradiški spali su na jedva 40-ak tisuća noćenja godišnje.

– Povećanjem smještajnih kapaciteta mi nastojimo goste koji putuju autocestom ili prelaze u BiH što dulje zadržati u našoj županiji. Međutim, za obnovu devastiranih ugostiteljskih objekata odgovorni su isključivo njihovi vlasnici. Županija može pomoći jedino na način da putem povoljnih kredita podrži privatne poduzetničke inicijative – kaže Stjepan Bošnjaković, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LI
livada
12:32 21.09.2010.

napokon normalan i koristan članak od brodskih dopisnika VL-a!! o ovome se trebalo davno pisati! stvarno je sramota koliko nam novaca kola pod nosom, a ne znamo (želimo??) ih uzeti. tu je autocesta A3, koji kilometar dalje je koridor Vc, a tu je i granični prijelaz, treći najprometniji u RH!! to se mora iskoristiti! nadam se da će biti nekakve koristi od pisanja o ovom i ovakvim problemima!?

BR
bez_ruku_va
02:27 24.09.2010.

Svakako vrijedi pohvaliti ovu ideju i njezinog začetnika. Samo što će vodeći ljudi Slavonskog ( ili Bosanskog - kao da je bitno više!) Broda svom gradu prije priskrbiti pišljivi ( i nebitan - u ovo doba!) vatromet nego što će im uopće pasti na pamet ovakav vrijedan projekt. Iako njezine financije nikad nisu bile u gorem stanju, možda je vrijeme da se obratimo državi?! Nije mi jasno kako se ova ideja mogla ignorirati pri gradnji autocesta. Ovo je isplativa investicija koja donosi povrat jako brzo, a profit još i brže. Brojke govore same za sebe, samo treba keša. Znaju li u Slavonskom Brodu uopće što je poduzetništvo?