vatikan

Nova knjiga pape Benedikta XVI. o Isusu

Foto: AFP/PIXSELL
Nova knjiga pape Benedikta XVI. o Isusu
20.11.2012.
u 12:28
Knjiga će se već od sutra nalaziti u knjižarama u 50 država u prijevodu na devet jezika, među kojima i na hrvatski u izdanju splitskog nakladnika Verbuma
Pogledaj originalni članak

Nova knjiga pape Benedikta XVI. "Djetinjstvo Isusovo" predstavljena je danas u Vatikanu na konferenciji za novinare. Već od sutra će se nalaziti u knjižarama 50 država u prijevodu na devet jezika, među kojima i na hrvatski u izdanju splitskog nakladnika Verbuma. Knjigu je na hrvatski jezik preveo fra Ivan Ivanda.

Prvo izdanje papine knjige "Djetinjstvo Isusovo" tiskano je u milijun primjeraka, a osnovni je izdavač talijanska kuća Rizzoli. Knjiga bi trebala biti novi papin bestseler, a u njoj Ratzinger govori o evanđeoskim izvješćima o Isusovu rođenju i skrovitim godinama njegova zemaljskoga života. "Djetinjstvo Isusovo" knjiga je kojom papa Benedikt XVI. zaokružuje svoju trilogiju "Isus iz Nazareta". Prve dvije knjige objavljene su 2007. i 2011. godine.

Na konferenciji za novinare o papinoj knjizi govorili su kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskog vijeća za kulturu, Maria Clara Bingemer, docentica teologije Papinskog katoličkog sveučilišta u Rio de Janeiru, don Giuseppe Costa, direktor Vatikanske izdavačke kuće (Libreria Editrice Vaticana), i Paolo Mieli, predsjednik izdavačke kuće Rizzoli.

Je li točno ono što je napisano? Tko je Isus?, neka su od pitanja na koja Benedikt XVI. odgovara u knjizi koju sam naziva “dvoranom za čekanje, za ulazak” u cijelu trilogiju o Isusu iz Nazareta. Knjiga počinje poglavljem naslovljenim po Pilatovu pitanju "Odakle si ti?". To pitanje zapravo prati ljudsku povijest, postavili su ga i mudraci s Istoka, filozofi itd., a predstavlja nemir ljudskog srca u potrazi za istinom.

Na koncu drugog poglavlja autor knjige sučeljava se s pitanjem o porodu djevice, je li to mit ili istina? Benedikt XVI. analizira razne ideje i vjerovanja iz povijesti religija. Protestantski teolog Karl Barth iznosi da su djevičansko rođenje i uskrsnuće "skandali za suvremeni duh. Bogu se dopušta da djeluje glede ideja i na misli, dakle u duhovnoj sferi, ali ne glede materije. To smeta”. Nakon što papa prenosi Barthove misli, dodaje da je riječ o “istom biću - Bogu Boga. Ako Bog nema moć i nad materijom, onda On nije Bog. On ima tu moć i začećem i uskrsnućem Isusa Krista inaugurirao je novo stvorenje”. Knjiga će svakako izazvati veliko zanimanje ne samo teologa i znanstvenika nego i vjernika, ali i onih koji ne vjeruju.

Isusove riječi iznad su naše inteligencije, piše papa, a pokušaj da ih se smanji, da se njima manipulira kako bi one ušle u naša mjerila, potpuno je shvatljiv. “Vjerovati znači podčiniti se toj veličini i rasti korak po korak prema njoj. To je držanje ispravno za dolazak u osobni susret s Isusom, pravim čovjekom i pravim Bogom”, napisao je Benedikt XVI.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MM
marija malika
12:47 20.11.2012.

Ljubim Te Bože! DOĐI! SPASI! OBRATI! OBNOVI SVIJET...

SI
sinaj
17:40 20.11.2012.

Prve dvije su bile odlične, nešto što bi svaki vjernik trebao pročitati. Ratzinger piše vrlo jasno i bez lažne političke korektnosti, što je danas rijetkost.