nova istraga

Nova istraga protiv Ivana Mravka; oštetio HEP za 6,3 milijuna kuna?

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Nova istraga protiv Ivana Mravka; oštetio HEP za 6,3 milijuna kuna?
18.08.2010.
u 18:29
Uz Ivana Mrljaka, nekadašnjeg direktora HEP-ove Opskrbe sumnjiči ga se za zloporabu zbog čega je HEP-u nanesena šteta veća od 6,3 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Protiv Ivana Mravka, bivšeg predsjednika HEP-ove uprave, USKOK od danas provodi istragu u još jednom predmetu.

Uz Ivana Mrljaka, nekadašnjeg direktora HEP-ove Opskrbe, sumnjiči ga se za udruživanje zbog počinjenja kaznenog djela te zloporabu položaja i ovlasti zbog čega je HEP-u nanesena šteta veća od 6,3 milijuna kuna.

USKOK ih sumnjiči da su se od listopada 2008. do rujna 2009. godine povezali s više osoba u dvjema tvrtkama, inače povlaštenim kupcima električne energije, te je Mravak, prema ranije utvrđenom planu, mimo konzultacije s upravom HEP-a, odobrio da se tim poduzećima umanje računi za struju u visini 10,99 te 5,5 posto.

Odgoda vraćanja kredita
Mrljak je pak, prema sumnjama istražitelja, Mravkovu odluku realizirao te naložio Službi obračuna i naplate da jednostavno smanje račune za spomenute iznose pa je na taj način HEP-ovim povlaštenim kupcima pribavljena nepripadajuća materijalna korist veća od 6,3 milijuna kuna, a HEP-u pak nanesena šteta.

Mravka istražitelji posebno sumnjiče da je u ožujku 2009. godine, bez odluke uprave te kršeći Statut i Pravilnik o poslovanju HEP-a, jednom od “povlaštenih” poduzeća odobrio kredit od 15 milijuna kuna koji je trebao biti vraćen u roku od 60 dana uz pripadajuću kamatu od 10,50 posto. Kredit pak nije vraćan te je sklapanjem aneksa u više navrata produživan rok njegove otplate.

Novac je HEP-u na kraju vraćen tek 1. listopada prošle godine.

Slučaj termoelektrana
Podsjetimo, Ivan Mravak uhićen je početkom svibnja kada je i počela istraga o malverzacijama u HEP-u, a istražitelji su ga načeli zbog jeftine preprodaje struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju. Uz Mravka tada se ponovno u problemima našao i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, nedavno pušten iz Remetinca, prvoosumnjičen u spomenutoj istrazi o preprodaji struje. Protiv Mravka je otvorena istraga, podsjetimo, i zbog dogovaranja mita u visini 16 milijuna kuna zbog poslova s termoelektranom u Sisku i Zagrebu.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

FE
Felicijen
20:45 18.08.2010.

Mrljak i Mravak. To su likovi iz nekog vica?

TE
tetrijebzg
08:32 19.08.2010.

Glavni gazda je u Americi a ovi svi ostali su radili po njegovom scenariju

DU
Deleted user
20:44 18.08.2010.

Ajmo se kladiti da mu neće uspjeti ništa dokazati, još će ispasti da će on tužiti državu zbog neutemeljenog pritvora i na temelju toga će od države dobiti odštetu.