PRIMJER ZA JEDNAKOST

Norveški ministar dao otkaz radi suprugine karijere

Foto: STAFF/REUTERS/PIXSELL
Norveški ministar dao otkaz radi suprugine karijere
30.08.2018.
u 15:47
Pionir kao i ostale nordijske zemlje u tom području, Norveška zauzima drugo mjesto iza Islanda u najnovijem izvješću Svjetskog gospodarskog forumu o jednakosti muškaraca i žena.
Pogledaj originalni članak

Norveški ministar prometa Ketil Solvik-Olsen dao je u četvrtak otkaz dajući prednost, na godinu dana, karijeri supruge liječnice, što je gesta koja je pozdravljena kao primjer za jednakost muškaraca i žena. 

"Bilo je fantastično biti ministar prometa i veza i, zapravo, rado bih tako nastavio do kraja života", kazao je Solvik-Olsen, član Stranke napretka (protuimigracijska desnica), na tom položaju od 2013. 

"No, sada sam došao do raskrižja u životu kada je red na moju suprugu da nastavi svoj san. To je sporazum koji smo sklopili prije puno godina", objasnio je on na postaji TV2 Nyhetskanalen

Njegova supruga Tone Solvik-Olsen prihvatila je na godinu dana mjesto liječnice u dječjoj bolnici u SAD-u, naglasio je on. Ta je odluka naišla na oduševljenje na društvenim mrežama: "vrijedno štovanja", "fantastičan primjer", reagirali su korisnici Twittera. 

Pionir kao i ostale nordijske zemlje u tom području, Norveška zauzima drugo mjesto iza Islanda u najnovijem izvješću Svjetskog gospodarskog forumu o jednakosti muškaraca i žena. 

Stranka napretka od 2013. u koaliciji je s konzervativcima premijerke Erne Solberg, u međuvremenu proširenoj s malom liberalnom strankom desnog centra. Sve tri stranke predvode žene. 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DR
Drmiha
16:57 30.08.2018.

koji je ovo sreckovic. Ja mogu samo sanjati da ona moja ide raditi a da ja malo odmorim

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:31 30.08.2018.

Hrvatska je prva po tom pitanju. Potpredsjednik vlade Karamarko je dao ostavku zbog zeninog biznisa.

5S
505.scrtom
22:07 30.08.2018.

joj kako zanimljiva vijest...