GENOCIDA NEMA? Odvjetnik Nobilo tvrdi:

Nobilo: Pravno Oluja stoji lošije od Vukovara

23.11.2008.
u 09:50
Pogledaj originalni članak

Odvjetnik Anto Nobilo objasnio je danas za Večernji list svoje viđenje pravne i činjenične situacije o Međunarodnom sudu pravde. Beogradski Blic objavio je, naime, njegovu izjavu po kojoj u Oluji ima više elemenata genocida nego u Vukovaru, što je danas odjeknulo u Hrvatskoj. Ipak, Nobilo objašnjava da su njegove riječi nešto skraćene i time su izgubile pravi smisao.

Politički trijumfalizam
Zagrebački odvjetnik koji je prvi mnogo puta javno govorio o nekim stvarima, sada kaže da on kao pravnik ne mora misliti na popularnost, te da je pogrešan trenutačni trijumfalizam hrvatskih političara nakon posve očekivane odluke Haaškog suda o tome da je mjerodavan za haašku tužbu, koja za uspjeh hrvatske tužbe ne znači ništa.

– Na svu sreću, u Hrvatskoj genocid nisu počinili ni Srbi ni Hrvati i s tužbom za genocid neće uspjeti ni Hrvatska niti Srbija. U Vukovaru se dogodio ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen prekomjernim granatiranjem, zatim i ratni zločin protiv civila i ranjenika. U samoj Oluji profesionalne jedinice korektno su obavile akciju, ali nakon nje paljene su srpske kuće kako se Srbi ne bi vratili, što je etničko čišćenje. Po međunarodnom pravu, prema težini su zločini poredani ovako: prvo ratni zločin, zatim etničko čišćenje i na kraju, kao najveći zločin, genocid. To znači da je nakon Oluje počinjen teži zločin nego u Vukovaru – kaže Nobilo.

Nema osvajačkog rata
Na pitanje može li se govoriti o etničkom čišćenju ako nema sudski utvrđenog plana državnog vrha da se to učini, Nobilo kaže da je država odgovorna za to što se dogodilo i ako nije bilo nikakvog plana, ako je sve bio plod niza djela pojedinaca. Ističe da je ključni problem u hrvatsko-srpskim odnosima to što, po međunarodnom pravu, nema kaznenog djela osvajačkog rata, jer velike sile to ne žele.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr