Kolumna

Njemački su zatvori puni korumpiranih

Foto: Željko Hladika/Pixsell
Njemački su zatvori puni korumpiranih
01.03.2015.
u 11:45
U Njemačkoj ima najviše zatvorenika (12.628) zbog raznih vrsta krađa, pa zbog droge (8840) i na trećem mjestu su zatvorenici zbog korupcije.
Pogledaj originalni članak

Njemačkoj ima 55 puta više zatvorenika kažnjenih zbog korupcije i drugih financijskih i ekonomskih kaznenih djela nego u Italiji. Nije postotak nego puta više. U Italiji se zbog kaznenih djela u ekonomiji nalazi 156 osoba u zatvoru, što je samo 0,4% ukupnog broja zatvorenika.

U Njemačkoj zatvorenika za takva kaznena djela ima 8601, što je oko 14% ukupnih zatvorenika. Je li u Njemačkoj veća korupcija nego u Italiji? Ne, prema podacima međunarodne ustanove za transparentnost koja je objavila indeks percepcije korupcije za 2014. Italija se nalazi na 69. mjestu, a Njemačka na 12. mjestu (Hrvatska je na 61. )među 175 zemalja.

Prema podacima švicarske ustanove za kriminologiju i kazneno pravo (Institut de criminologie et de droit pénal) u prosjeku u europskim zemljama ima 4,1% zatvorenika zbog kaznenih djela vezanih uz financije od ukupnog broja. Najviše zatvorenika u Italiji ima zbog droge (39,5%), jer se kazneno djelo smatra svako posjedovanje i tzv. laganih druga. U Njemačkoj ima najviše zatvorenika (12.628) zbog raznih vrsta krađa, pa zbog droge (8840) i na trećem mjestu su zatvorenici zbog korupcije.

Talijansko pravosuđe, koje je i inače vrlo sporo, postaje hromo kada su u pitanju kaznena djela vezana uz korupciju. Zbog toga korupcija cvate, a strane tvrtke ne ulažu u takvu državu. Talijanska vlada lijevog centra Mattea Renzija predlaže, uz protivljenje desnog centra, povećanje kazne za korupciju sa šest na deset godina zatvora. No, prvi puta je uvedeno i pravilo, na osnovu zakona izglasanog prije dvije godine, kojim se podupire zviždače.

Agencija za prikupljanje poreza poziva sve svoje zaposlenike da prijave (i anonimno) svako nezakonito ponašanje unutar firme. Moramo početi čistiti među nama, ako želimo da nam se vjeruje, napisala je direktorica agencije Rossella Orlandi zaposlenicima kojih ima 33 tisuće. Zviždače se ne smije kažnjavati, jer je zviždanje jedno od protukoruptivnih lijekova.

>> Kuga novog doba, korupcija, prijeti potopiti Veneciju

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

SA
sablja810
12:50 01.03.2015.

RH nemoze napredovati. RH je taoc starih komunistickih elita, koji sve proglasavaju govorom mrznje. Sve sto nevalja i uzroci su i dalje tabu, kao u socijalizmu, i to je dovelo RH u ponor u kojem se nalazi. Rijecnik novinara i sdpovaca je zastrasujuc. Zive u potpuno izmisljenoj stvarnosti ?! Zasto ? Zato sto zive na drzavni proracun, i nemaju pojma, ni gdje zive, ni koja je ovo godina. Nerazumiju sto se dogada u EU, niti mogu razumit. Nespobnost je zastrasujuca i svaki pokusaj i spomen problema naziva se govorom mrznje, a nevide sebe, koji jedini sire komunisticki sovinizam i fasizam srboslavije (yugoslavije). Naravno, nakon 50 godina, nevide vise da to rade i dalje. Odgoj...

DU
Deleted user
13:11 01.03.2015.

a zasto je ..tomu tako..zato sto ..sudstvo u njemackoj ..radi svoj posao..a u italiji je ono korumpirano..inace..bilo bi obratno..a nije bolje ni u demokratskoj komunistickoj hr.. i to je cila prica..

SA
sablja810
12:39 01.03.2015.

Pa normalno. Za drugacije se i nezna. Demokracija samo na papiru, a Korupcija je istinski politicki sustav koji vlada u stvarnosti. Prava, i odgovornosti, to su strane rijeci, i izmisljotine zapada. Tako nazalost i u RH stoje stvari. 50 godina korupcije, unistilo je sve, i unistava dalje. Komunisticko drustvo odbacuje ama bas sve kao zapadno i strano, sve je tabu, i sam spomen je fasizam i govor mrznje. Istina, nazalost. Kucni i drustveni odgoj, proslog sistema opire se i dalje. Novinari takoder. Svaki pokusaj se preokrece i pretvara u govor mrznje. Gore nego 1991. Sramota.