Bundestag odobrio

Evo koliko će stajati vinjete u Njemačkoj za strane vozače

Foto: Daniel Karmann/DPA/Pixsell
Evo koliko će stajati vinjete u Njemačkoj za strane vozače
24.03.2017.
u 15:51
Cijena vinjeta ovisit će o količini ispušnih emisija automobila. Za strana vozila cijene vinjeta za 10-dnevno korištenje stajat će od 2,50 do 25 eura
Pogledaj originalni članak

Zastupnički dom njemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je danas izmijenjeni prijedlog zakona o cestarinama za osobna vozila u Njemačkoj, koji je izmijenjen nakon što je njemačka vlada uvažila primjedbe Europske komisije.

"Mi napokon skrbimo za više pravednosti na našim autocestama", rekao je ministar prometa Alexander Dobrindt (Kršćansko-socijalna unije CSU) predstavljajući zakon u Bundestagu.

Radi se o izmijenjenom obliku zakona koji je promijenjen nakon primjedaba Europske komisije po kojima je zakon u prvotnom obliku djelovao diskriminirajuće prema ostalim građanima Europske unije.

Nakon toga je zakon promijenjen na taj način da strancima omogućuje kupnju povoljnijih vinjeta. Cijena vinjeta ovisit će o količini ispušnih emisija automobila. Za strana vozila cijene vinjeta za 10-dnevno korištenje stajat će od 2,50 do 25 eura.

Za domaće vozače predviđena je godišnja vinjeta od 67 do 130 eura, ovisno o količini štetnih ispušnih plinova. No vozačima vozila registriranih u Njemačkoj puni iznos za cestarinu bit će kompenziran smanjenjem poreza na osobna vozila u istom iznosu.  

Ovo pravilo je izazvalo reakcije njemačkih susjeda koji su, predvođeni Austrijom, iznova u petak najavili tužbu pred Europskim sudom tvrdeći da zakon o cestarini jasno diskriminira vozače iz ostalih zemalja Europske unije.  

Austrijski ministar prometa Joerg Lerchfeld pozvao je u petak dom saveznih pokrajina Bundesrat da zaustavi zakon.  

Dvojbe oko zakona nisu samo izrazile susjedne zemlje, nego i one savezne pokrajine koje graniče sa zemljama u kojima nema cestarina, poput Nizozemske. Najmnogoljudnija savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija zatražila je iznimke od cestarine za pogranična područja kako ne bi bio ugrožen lokalni turizam i trgovina, ali je savezno ministarstvo prometa odbacilo zahtjeve pojedinih saveznih pokrajina. Nakon toga su pojedine savezne pokrajine najavile blokadu zakona u Bundesratu i to kroz pozivanje posredničkog povjerenstva koje se uključuje kada postoje nesuglasice između Bundesrata i Bundestaga.

Bundesrat ne može zaustaviti, ali može odgađati stupanje na snagu zakona o cestarinama tako da će se zakon početi primjenjivati tek sljedeće godine nakon stupanja nove vlade na vlas   Uvođenje cestarina u Njemačkoj politički je projekt bavarskog CSU-a, koji je još tijekom predizborne kampanje za protekle izbore prije četiri godine biračima u Bavarskoj obećao da će "unijeti više pravednosti" što se tiče cestarina u Europi, ukazujući na to da Bavarci u susjedstvu plaćaju cestarine, dok se stranci njemačkim autocestama voze besplatno.   CSU je tada obećao da će domaće vozače osloboditi plaćanja cestarine što je urodilo sadašnjim, neuobičajenim zakonom o naplati cestarina.

>> Preliminarna analiza pokazala: treba uvesti vinjete kao sustav naplate cestarine

>> Vinjete bi za 10 dana vožnje stajale od 90 do 490 kuna

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

MP
mku.privat
16:11 24.03.2017.

Ma koja sića, godišnju Njemačku vinjetu potrošiš u Hrvatskoj za dvije vožnje od Zagreba do Splita u jednom danu! Ma sve u ime uhljeba! Derite domoljubi stoku sitnog zuba do gole kože!

SD
sdpesticid
16:25 24.03.2017.

zašto li njemačka nema naplatne kučice, hm ?

DU
Deleted user
16:21 24.03.2017.

Citat: -u Njemačkoj za domaće vozače predviđena je godišnja vinjeta od 67 do 130 eura, ovisno o količini štetnih ispušnih plinova. Vozačima vozila registriranih u Njemačkoj puni iznos za cestarinu bit će kompenziran smanjenjem poreza na osobna vozila u istom iznosu---. ...... u RH....prilikom registracije vozila----cestarina---porezi, trošarine za stari auto, za novi auto....i na kraju,.. ajmo do Splita ili Dubrovnika i natrag....neću iznositi izračun jer boli glava, samo da razmislite....plaćamo nešto što su...a bome jesu...pa si mislite za koga ćete glasovati...