Krizi unatoč

Njemačke vjetroelektrane izrađuju strojevi iz Kamanja

Foto: Zdravko Bičak/VLM
Njemačke vjetroelektrane izrađuju strojevi iz Kamanja
17.03.2013.
u 13:39
Stupovi za vjetroelektrane koji se zavaruju tim strojevima dugi su 50 metara ispod, te 120 metara iznad površine vode u Sjevernom moru
Pogledaj originalni članak

Strojevi kojima Nijemci izrađuju vjetroelektrane postavljene u vodu Sjevernog mora, a čiji je promjer propelera veći i od 100 metara, izrađuju se u tvrtki Uniweld koja se nalazi u Kamanju na granici sa Slovenijom. Taj podatak u današnje vrijeme krize zvuči nestvarno, no ova uspješna tvrtka čak 98 posto proizvodnje plasira ne tržište EU.

 ISO certifikati

 – Tijekom poslijednjih godina uspjeli smo se pozicionirati na tom tržištu. Iako je konkurencija iznimno jaka i mi imamo svoje mjesto, pa smo nerijetko konkurencija i znatno većim i poznatijim tvrtkama.

Primjerice, uspjeli smo dobiti poslove na kojima nismo bili najjeftiniji ponuđač. To znači da smo prepoznati, ali i kako iza naših proizvoda stoji kvaliteta. Naravno da do toga nije bilo lako doći. Puno truda uložili smo u ishođenje potrebnih ISO certifikata, svi naši proizvodi su sukladni sa EU normama i imamo pravo izdavati CE markicu. To je posao koji čeka sve naše izvoznike – rekao je Franjo Ferenac direktor Uniweld strojeva.

 Od 108 zaposlenih 20 je inženjera. U direktnoj proizvodnji čak 90 posto zaposlenih ima najmanje srednju stručnu spremu, a većina ih je mlađa od 35 godina.

 Karakteristika proizvodnje je u izradi strojeva po narudžbi, što je znatno složenije od serijske proizvodnje. Uniweldovi poslovi su specifični i svaki novi znatno se razlikuje od predhodnog. Osim u Europu, s partnerima robu plasiraju i u SAD, Vijetnam, Južnu Afriku...

 –Tijekom posljednjeg posla isporučili smo strojeve za zavarivanje i transportnu tehniku za brodogradilišta u Njemačkoj koji izrađuju stupove za velike vjetroelektrane koje se postavljaju u Sjeverno more.

Riječ je o stupovima koji se nalaze oko 50 metara ispod morske površine, a iznad mora su i više od 100 metara. Promjer propelera na tim elektranama je 120 metara, a u jednom vjetroparku je 80 takvih. To dovoljno govori kakvi se zahtjevi moraju ispuniti – objašnjava Ferenac.

 Tvrdi kako se u Hrvatskoj rade znatno manje elektrane koje koriste energiju vjetra, no postrojenja i oprema se nabavlja iz izvoza. Ferenac smatra da bi i naša brodogradilišta mogla tu naći svoj interes, pogotovo što ih je većina trenutno u nezavidnoj situaciji.

 – U poslijednje dvije godine izvezli smo čak 50 šlepera opreme za dva brodogradilišta i nekolicinu njihovih manjih kooperanata. Smatramo da se nešto slično moglo odraditi i sa domaćim brodogradilištima i da je kod potpisa ugovora za slične poslove trebalo voditi računa i o opremi koja se može izraditi u domaćim tvrtkama. Usprkos tome, nastavljamo raditi i već ove godine planiramo gradnju nove hale za montažu – zaključuje Ferenac.

 Zahvala LAG-u

 Iako gotovo svu proizvodnju izvoze, Uniweld je tek ove godine uspio osigurati brzu internetsku mrežu kojom je znatno olakšao komunikaciju sa partnerima u Europi.

 –Zaista smo razmišljali o preseljenju tvrtke u Karlovac ili Zagreb. Kad vam transfer nekih dokumenata ponekad potraje cijelu noć, umjesto minutu ili dvije koliko je to potrebno sa brzom internetskom mrežom, dolazi se do ogromnih problema.

Na sreću, uspjeli smo to riješiti uz pomoć načelnika općine Damira Mateljana, LAG-a Vallis Colapis i tvrtke Zonet. Proizvodnja se nastavlja u Kamanju, a mi smo odlučili u novim projektima i modernizaciji ovog sustava ubuduće sudjelovati kao partner ili donator – zaključuje Franjo Ferenac.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.