ravnopravnost

Njemačke novinarke traže uvođenje kvota za žene u medijima

Njemačke novinarke traže uvođenje kvota za žene u medijima
09.03.2012.
u 11:23
U pismu upućenom na adrese 250 urednika diljem zemlje potpisnice kampanje Pro Quote upozoravaju na diskriminacijske uvjete u profesiji
Pogledaj originalni članak

Tristo vrhunskih njemačkih novinarki uputilo je zahtjev kojim traži da se uvedu strukovne kvote koje bi ženama osigurale minimalno 30 posto uredničkih pozicija u medijima, prenio je The Guardian.

U pismu upućenom na adrese 250 urednika diljem zemlje potpisnice kampanje Pro Quote upozoravaju na diskriminacijske uvjete u profesiji. Novinarke tvrde da se samo dva posto žena nalazi na mjestu glavnih urednika u 360 njemačkih dnevnih listova i tjednika te da su samo tri od ukupno 12 glavnih urednika na televiziji žene. Novinarke je na ovakav potez motiviralo uvođenje kvote od 30 posto žena u financijskom dnevniku Handelsblattu kao i poziv za formiranje kvota koji je 2011. Der Spiegelu uputila ministrica rada Ursula von der Leyen. Tada je Der Spiegel priznao da u uredništvu ima više gej muškaraca nego žena, ali je ubrzo ispravio spolnu neravnotežu. Isti je slučaj i u Suddeutche Zeitungu gdje žene čine polovicu zaposlenih, no samo su dvije od njih na uredničkim pozicijama kojih je ukupno 22.

Kad je riječ o ženskim pravima u novinarskoj profesiji, Njemačka nije usamljena. Slično je i u Velikoj Britaniji gdje je istraživačica Kirae Cochrane u jednomjesečnom praćenju medija uočila da 78 posto članaka u britanskim novinama pišu muškarci.

Ako se kvote uvedu, ovo neće biti prvi slučaj takve prakse u Njemačkoj. Još  2010. godine Deutsche Telekom postao je prva kompanija koja je uvela kvotu od 30 posto zastupljenosti žena.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

DU
Deleted user
12:46 09.03.2012.

onda i kvote na gradilišta, i u rudnike zatim kvote u prosvjetu također

DU
Deleted user
12:50 09.03.2012.

eno, jučer su išle i josipoviću kukulelekati kako su neravnopravne da traže izjednačenje dobi odlaska u mirovinu i time potrvde svoje priče o ravnopravnosti, nisu se sjetile ma licemjreke bez obraza i stida bi one kvote za sabor, ali ne bi kvote za bauštelu uostalom, što ne traže kvote gdje ih je više npr. prosvjeta

OB
-obrisani-
11:48 09.03.2012.

zar ce te zene na siluu medije, I onako ih ima previse u medijima . pornografija modne piste. i t.d.