NOVA ŠEFICA SPD-a

Ona je izazivačica Angele Merkel: Praktična katolkinja Andrea Nahles

Foto: DPA/Pixsell
Andrea Nahles
Foto: DPA/Pixsell
Andrea Nahles
Foto: DPA/Pixsell
Andrea Nahles
Foto: DPA/Pixsell
Andrea Nahles
Foto: DPA/Pixsell
Andrea Nahles
Foto: DPA/Pixsell
Andrea Nahles
Foto: DPA/Pixsell
Andrea Nahles
Foto: DPA/Pixsell
Andrea Nahles
09.02.2018.
u 17:17
Martin Schulz s čela stranke odlazi u velikom stilu - ispregovarao je takve uvjete da novu veliku koaliciju već zovu socijaldemokratskom
Pogledaj originalni članak

Demokršćanka Angela Merkel u svom će četvrtom kancelarskom mandatu voditi pretežito socijaldemokratsku vladu. Naime, dojučerašnji čelnik SPD-a Martin Schulz uspio je u pregovorima o velikoj koaliciji za socijaldemokrate ishoditi ključna ministarstva.

“Božji dar za SPD”

Schulz je, složni su analitičari, ispregovarao maksimum za veliku koaliciju iako je uvjerljivo poražen od Merkel na izborima. Kancelarki je očito najbitnije bilo da dobije još jedan mandat, a Schulzu da preuzme vanjske poslove i posveti se svojoj najvećoj strasti – reformi Europske unije. Svoje mjesto čelnika SPD-a Schulz je prepustio ambicioznoj i relativno mladoj Andrei Nahles (47).

Andrea Nahles potiče iz radničke katoličke obitelji, otac joj je bio zidar. Kada je polagala maturu, objavila je da ju u životu zanimaju samo dva zanimanja – “domaćice ili kancelarke”.

Diplomirala je Nahles germanistiku i politologiju. Živi u selu Weileru, na istom imanju na kojemu se živjeli njezini pradjed i prabaka. Praktična je katolkinja, ide na mise i bila je prva ministrantica u lokalnoj župi Svetog Kastora. Nakon prometne nesreće Andrea Nahles invalid je s teško oštećenim kukom. Razvedena je i majka jedne djevojčice.

U SPD se učlanila s 18 godina 1988., a u stranci je postala poznata 2003. kada je bila najžešći protivnik reforme tržišta rada “Agenda 2010” Gerharda Schrödera, od koje njemačko gospodarstvo u posljednjih sedam, osoba godina ubire plodove. Nahles se tada odmetnula u krajnje lijevo krilo SPD-a, da bi ga napustila 2015. i vratila se u centar ne slažući se s partijskim kolegama koji su kritizirali zakonsko uvođenje najniže nadnice koju je na prijedlog SPD-a uvela vlada na čelu s Angelom Merkel, u kojoj je Nahles bila ministrica rada i socijale.

“Andrea Nahles božji je dar za SPD”, opisao je svoju stranačku kolegicu tadašnji predsjednik SPD-a Oskar Lafontaine, najljeviji čelnik SPD-a u njegovoj povijesti. Nahles je članica Centralnog komiteta njemačkih katolika i sindikata IG Metalla. Njezin je zadatak stabilizirati SPD. Njemački su socijaldemokrati od dolaska Angele Merkel u studenom 2005. do danas promijenili čak sedam predsjednika stranke. Prema posljednjim anketama, SPD bi dobio tek 17,5 posto glasova. Schulz s čela stranke odlazi kao pobjednik. Vlada koju će formirati Angela Merkel zapravo je većinom – lijevog usmjerenja. Osim vanjskih poslova, socijaldemokrati dobivaju i financije, pravosuđe, obitelji i okoliša.

Sve raste i bez vlade

Nova vlada Angele Merkel izgleda više kao vlada socijalista i zelenih nego vlada koju bi po rezultatima izbora trebali voditi demokršćani. No, uza sve napetosti vezane za formiranje nove vlade, činjenica je da njemačko gospodarstvo stalno napreduje i da je, uz francusko, glavni generator optimizma. Upravo je jučer objavljeno kako je njemački izvoz oborio rekord. Lani je Njemačka izvezla roba u vrijednosti 1279 milijardi eura, što je povećanje od 6,2 posto. Porastao je i uvoz, no njemački trgovinski suficit (245 milijuna eura) i dalje je najveći u svijetu. Sve se doima savršenim, kao da je nebitno tko je na vlasti jer, kako smo također proteklih dana vidjeli, najbitnije se za građanina, radnika, djelatnika rješava u izravnim pregovorima svih zainteresiranih strana.

Europa i njezina budućnost sada su najvažniji za Njemačku, koja ima snažan zamah na vanjskopolitičkom planu, gdje je stekla dovoljno kredita da čak može kritizirati državu Izrael zbog odnosa prema Palestincima. To dobro zna Angela Merkel, kao i Schulzova nasljednica Andrea Nahles. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

DU
Deleted user
17:46 09.02.2018.

Schulz i Juratovic imaju obrazovanja i znanja da im možemo priključiti Ćesić Rojsa ali on ima hrabrosti pa nije u redu stavit ga s njima.

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
17:53 09.02.2018.

Schulz pao na nulu, SPD u totalnom kaosu i negdje na 17% sa daljnjom tendencijom pada. Merkelici, pod sve većoj kritici iz stranke približava se kraj. Meni se čini da Njemačku političku scenu čeka velika nesigurnost i nestabilnost.

RG
RuzaSapina56@gmail.com
23:06 09.02.2018.

Kad Njemačkoj ide dobro ide i meni dobro !