Novi programi

Ništa novo na pet novih programa

Foto: Arhiva VL
Ništa novo na pet novih programa
16.12.2010.
u 11:57
Kapital Network, CMC i HOO (Hrvatski olimpijski odbor) dobili nacionalne TV koncesije.
Pogledaj originalni članak

Autor d.o.o. odnosno CMC, HOO TV (Hrvatski olimpijski odbor) i Kapital Network odlukom Vijeća za elektroničke medije postali su danas nositelji triju novih koncesija za specijaliziranje televizijske kanale koje moraju pokrenuti u roku od 90 dana. Time će Hrvatska dobiti novi specijalizirani glazbeni, sportski i informativno-gospodarstveni program.

>>Programska ponuda pet novih specijaliziranih TV kanala

Svi navedeni, osim HOO TV-a, koji jedini kreće “od nule”, na svojim će se novim kanalima držati dosadašnjih prokušanih formula. RTL 2 i Doma TV tako će opet obilovati stranim filmovima, serijama i dokumentarcima, sapunicama, reality showovima, raznim domaćim magazinskim, zabavnim i glazbenim emisijama, talk showovima, emisijama za djecu, onima o životinjama, a bit će tu i kulinarskih minuta...Kad su RTL i Nova TV dobili koncesije, znakovit je bio komentar članice VEM-a Olge Ramljak koja je rekla da ćemo dobiti mnogo onoga što je već viđeno, dok novoga nema u očekivanoj mjeri. Zasad se ni iz riječi izvršnog direktora CMC-a Marija Kovača ne iščitava obilje noviteta.

– I dalje će osnovu našeg novog kanala činiti 90 posto domaće glazbe, ali program ćemo u produkcijskom smislu bitno promijeniti i poboljšati. To znači i nove emisije i nove ljude – kazao je Kovač.

– Bitno ćemo unaprijediti program i pokušati biti ugodno iznenađenje – ponosno je izjavio vlasnik i direktor Kapital Net-a Dragan Ćuća, čiji će program, uz bitnu doradu dosadašnjih sadržaja, ponuditi i novitete – znanstvene, obrazovne i tehnološke sadržaje, informativne emisije...

HOO: Sportska TV neće se financirati iz proračuna

– Koncesija predstavlja povijesnu prekretnicu za ukupnost hrvatskog sporta, svih hrvatskih sportaša, sportskih djelatnika i dužnosnika te volontera u sportu! Dobivanje koncesije kruna je svih dosadašnjih sportskih uspjeha, dobivena na domaćem terenu i u ozbiljnoj konkurenciji – rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, dok je glavni tajnik Josip Čop izjavio da se Sportska TV neće financirati iz proračuna HOO-a, dakle ni iz državnog proračuna, već će biti komercijalna, financirana oglašavanjem i sponzorstvima, a surađivat će sa svim zainteresiranim poslovnim partnerima. O samom programu zasad iz HOO-a nisu mogli ništa reći. To znači da Sportska TV ostaje najveća nepoznanica.

Prije nego što se glasovalo o ponuđačima od pristiglih osam ponuda jedna je diskvalificirana i to ona Nove TV jer, prema riječima predsjednika VEM-a Zdenka Ljevka, nije zadovoljila sve natječajem tražene uvjete odnosno nije izvršila financijske obveze.

Gubitnici Merlić, Ogresta i Matić, Ćaleta...

Jedan od ponuđača koji je također sudjelovao u natječaju bila je tvrtka Novi kanal iza koje su stajali Dubravko Merlić, Željka Ogresta i Željko Matić. Nudili su Obiteljsku TV odnosno zabavni program, no nisu prošli kao ni RTL Hrvatska koji je nudio proigram RTL Kockica namijenjen djeci i mladima, GRP medija Ivana Ćalete koji je nudio zabavni program i Montura, splitski Kanal 5, koji je je nudio zabavno-turistički program.

Podsjetimo, prve nacionalne koncesije za dva specijalizirana kanala dodijeljene su prije tri mjeseca kada su ih dobili RTL 2 i Doma TV koji počinju emitirati 2. siječnja, 2011. Tada su RTL i Nova TV dobili dozvole za dva dodatna kanala dok je najveći gubitnik natječaja bio Kapital Network koji još od proljeća emitira eksperimentalno u DVB-T mreži.

Svoje negodovanje odlukom VEM-a javno su izražavali u programu porukom "Gasite hrvatsko".

Televizija CMC već je poznata korisnicima satelitskih i kabelskih platformi. Riječ je o kanalu pokrenutom 2005. iza kojeg stoji diskografska kuća Croatia Records. U programu se emitira hrvatska glazba iz svih vremenskih razdoblja.

Kapital Network postoji od 2006. kada je krenulo njegovo emitiranje u kabelskim i satelitskim sustavima. Program sačinjavaju vijesti iz gospodarstva i politike, dokumentarne emisije, a vikendom se u večernjim terminima prikazuju i igrani filmovi.

HOO TV potpuno je nova televizija čiji će program biti sportskog karaktera s posebnim naglaskom na unapređenju i razvoju hrvatskog sporta.

Svi novi programi emitirat će se u digitalnom multipleksu D koji ima nešto manju pokrivenost od multipleksa A i B koje uglavnom popunjavaju programi HRT-a, Nove TV i RTL Televizije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

DU
Deleted user
14:00 16.12.2010.

A zašto nem niti jednog kanala sa erotskim sadržajima?

DU
Deleted user
12:37 16.12.2010.

I što će točno dobiti Hrvatski gledaoci od tih svih programa? Pa samo šund televizije i ništa drugo :-(((((((((((((((

ME
metla
12:35 16.12.2010.

Nema veze ionako je najbolje odjaviti TV jer ubacivanje reklama usred filma ili serije nemogu trpjeti kao da se nemože otvoriti poseban zajednički kanal za te svrhe.