BLISKI SURADNIK ANGELE MERKEL

Nijemci šokirani: U Kini im preminuo novi veleposlanik, tek je stupio na dužnost

Foto: Michael Kappeler/DPA/PIXSELL
Foto: Annegret Hilse/DPA/PIXSELL
Foto: Guido Bergmann/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
06.09.2021.
u 20:09
Nije još razjašnjen uzrok smrti Jana Heckera koji je preuzeo funkciju 24. kolovoza nakon što mu je istekla karantena prilikom ulaska u Kinu s obitelji
Pogledaj originalni članak

Iznenadna smrt njemačkog veleposlanika u Pekingu nije povezana s poslom koji je obavljao, rekao je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.  

Nije još razjašnjen uzrok smrti Jana Heckera koji je preuzeo funkciju 24. kolovoza nakon što mu je istekla karantena prilikom ulaska u Kinu s obitelji. 

"Obzirom na okolnosti njegove smrti, nema dokaza da je smrt Jana Heckera na bilo koji način povezana s njegovom ulogom njemačkog veleposlanika u Pekingu", rekao je Maas za dpa. "Ovo je bio veliki šok za sve nas", rekao je Maas na putu na sastanak u Brandenburgu, zapadno od Berlina. 

Kancelarka Angela Merkel rekla je da je "duboko šokirana" smrću 54-godišnjeg izaslanika koji je ranije bio njezin savjetnik za vanjsku politiku. 

"Žalim zbog gubitka svog dugogodišnjeg savjetnika, kojega sam izuzetno poštovala i koji je imao duboku ljudskost i izvanrednu stručnost", rekla je Merkel. 

"U ovom trenutku, naše misli su s njegovom obitelji i njemu bliskim osobama", objavilo je ranije ministarstvo vanjskih poslova. 

Kina je "šokirana saznanjem o njegovoj smrti", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin u Pekingu. Veleposlaničke dužnosti preuzet će Heckerov zamjenik Frank Rueckert.

Rođen u sjevernom lučkom gradu Kielu, Hecker se školovao za odvjetnika, a radio je kao odvjetnik i sudac. Bio je oženjen i imao je troje djece. Hecker je bio sveučilišni predavač prije nego što je postao kancelarkin savjetnik za vanjskopolitička pitanja, a potom imenovan za veleposlanika u Pekingu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Tombstone
Tombstone
20:50 06.09.2021.

Ako je bio merkelicin prijatelj i savjetnik ovo je dobra vijest ne samo za Njemacku nego i za cijelu Evropu, pogotovo sada u ocekivanju novog vala muslimanskih migranata.