Je li se o Podravkinu zajmu dogovarao predsjednik

Nije bilo pranja novca, Mesić je pomagao SMS-u

Foto: Marko Lukunić
Nije bilo pranja novca, Mesić je pomagao SMS-u
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
17.09.2009.
u 22:19
Damir Polančec koji je, ovisno o interpretaciji, čas najveći krivac, čas sporedni igrač, o Podravci više ne želi govoriti.
Pogledaj originalni članak

Iza afere SMS stoji predsjednik Stjepan Mesić! Predsjednik uprave Podravke Darko Marinac, koji je samostalno, jer su mu to dopuštale poslovničke odredbe, odlučio o kreditu, na popisu je Mesićevih donatora u kampanji, a javnost se uvjerila i u prijateljske odnose između predsjednika i vlasnika SMS-a Srđana Mladinića.

Međutim, nikakvog pranja novca nije bilo: Mesić je tek pokušao, i uspio, pomoći prijatelju, perspektivnom poduzetniku kojemu nedostaje novca, zajmom kod prijatelja uspješnog poduzetnika.

Tadašnji predsjednik uprave Podravke D. Marinac znao je da novac posuđuje za uvoz maslina i maslinova ulja te da će kredit SMS vraćati, ako ne novcem, onda robom.

To je najnovija verzija afere koja danima trese podravskog giganta, a dobri poznavatelji situacije tvrde da je nadmudrivanje između Mesića i Polančeca na otvaranju Jesenskog zagrebačkog velesajma alegorijama o stonogi koja se mora pretvoriti u pticu da ne kasni na posao potaknuto upravo situacijom u Podravci.

– Ovdje nije riječ ni o kakvom pranju novca. Iz političkih je krugova bila potaknuta ta suradnja. I na iznenađenje svih, poticaj nije došao iz Vlade, već od Stjepana Mesića – kaže naš sugovornik, izvrstan poznavatelj prilika u Podravci.

Poslovnjaci upoznati s cijelom situacijom do posljednjeg detalja već prognoziraju rasplet situacije: Podravka će, iako ne bez problema, namiriti svoja potraživanja, a SMS će završiti u vlasništvu svog kreditora.

Tome će, kaže, prethoditi naplata na SMS-ovim brendovima, zatim stečaj u kojem će upravitelj tvrtku morati usmjeriti na proizvodnju za Podravku, a na kraju će najveći vjerovnik preuzeti tvrtku.

Damir Polančec koji je, ovisno o interpretaciji, čas najveći krivac, čas sporedni igrač, o Podravci više ne želi govoriti. Priču o Mesićevoj upletenosti u aferu nije želio komentirati nijednom riječju jer “želi baratati isključivo činjenicama”.

– Sve što sam imao reći o aferi SMS već sam rekao. Nisam nikoga poticao na suradnju, za zajam sam doznao nekoliko dana nakon što je dogovor postignut i otada sam inzistirao na osiguranju i naplati tog potraživanja – komentirao je danas potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Kada je riječ o micanju Marinca iz uprave i instaliranju u Nadzorni odbor, Polančec daje naslutiti kako je tamo stavljen upravo da bi riješio gužvu sa zajmom SMS-u.

– Logično je očekivati da će Marinac biti više angažiran u vezi s naplatom tog kredita, ako bude u Nadzornom odboru – kratko je prokomentirao Polančec ne želeći ulaziti u detalje afere.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 49

SO
Somelier
09:10 18.09.2009.

NenadNikolicZagreb Komentar hvale vrijedan. Najgore je to što psi laju a karavane prolaze.Također sam siguran da se nebi digla galama oko Mesića kada bi on bio kod kuće. S druge strane pak razmišljam a kaj ako on ostane u Havani i zatraži azil na Kubi.

AB
abendblatt
09:10 18.09.2009.

Sad bi \"navodno\" H. Slabek i VLM trebao otici u PU Koprivnicko-Krizevacke zupanije upitati kaj je Policija \"navodno\" ispitala Marinca.

SO
Somelier
08:25 18.09.2009.

Kada se spominje Mesić,svi se prave ludi jer kao nemoguće da bi naš vrli predsjednik bio u to umijesan a zaboravljaju gdje god je kriminal ili kriminalci tu se spominje i Mesić.Petrać,Perkovići,Pukanić,Zagorec a moglo bi se i dalje nabrajati.Kada Mesiću završi mandat,vidjeti će te kako će se njegovo ime povlačiti u vezi Sunčanoga Hvara.