PITANJE KOJE SVE MUČI

Ni nakon 40 dana nekima test na virus nije bio negativan

Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
U Općoj bolnici Karlovac otvoreno "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
U Općoj bolnici Karlovac otvoreno "drive in" testiranje na koronavirus
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
"Drive in" testiranje na koronavirus u KBC-u Osijek
18.05.2020.
u 09:41
Pozitivan nalaz ukratko znači da je osoba bila u kontaktu s virusom ili ga preboljela, ali ne znači da ponovno ne može oboljeti jer je pitanje imuniteta na COVID 19 i dalje neistraženo
Pogledaj originalni članak

Ni 40 dana nakon pozitivnog testa osoba nije imala dva negativna nalaza kako bi mogla reći da je preboljela koronavirus. U nas je, podsjetimo, definicija zdravog proglasiti onoga čija su dva testa na COVID 19 negativna u razmaku od 24 sata. Do tada simptomi mogu i nestati, kao što je slučaj i kod osobe s početka teksta, ali jednostavno nema dva negativna nalaza u dva dana. Koliko je takvih, koliko je nositelja virusa ili je preboljelo bolest, a da nije ni znalo, dio je pitanja kojima se bavi struka.

Neki dan, jedini novooboljeli slučaj u Zagrebu bio je bolesnik koji je s negativnim nalazom došao iz Njemačke, a kojemu je infekcija virusom potvrđena kod nas nakon još 14 dana. U međuvremenu su privatni laboratoriji i kod nas počeli provoditi testiranje na antitijela pa se u prosjeku za dvjestotinjak kuna može utvrditi prisutnost antitijela na koronavirus. Međutim, pozitivan nalaz ukratko znači da je osoba bila u kontaktu s virusom ili ga preboljela, ali ne znači da ponovno ne može oboljeti jer je pitanje imuniteta na COVID 19 i dalje neistraženo.

Video: Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

Štoviše, velika serološka testiranja u drugim državama pokazala su nisku prokuženost, pa tako i u zemljama u kojima je velik broj oboljelih te umrlih poput Italije, Španjolske, Francuske. Tako su preliminarni rezultati studije kojom je testirano oko 70 tisuća stanovnika Španjolske pokazali da je oko 5 posto populacije bilo u doticaju s virusom.

Institut za zdravlje Carlos III i National Statistics Institute utvrdili su da u Madridu između 10 i 14 posto ispitanih ima antitijela, dok je postotak upola niži u populaciji Barcelone. Skupina znanstvenika iz različitih francuskih institucija u svojem je radu u znanstvenom časopisu Science objavila procjenu kako će se smanjivanjem mjera od 11. svibnja u toj zemlji zaraziti 2,8 milijuna stanovnika. U kojoj je mjeri virus raširen u nas, trebala bi pokazati testiranja. Rezultat prvih 1100 testiranih uzoraka očekuje se sljedećih dana.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

SI
sisavac
11:21 18.05.2020.

znači da silne milijarde koje bacamo u grlo liječnicima nemaju nikakvog rezultata.... oni i dalje nemaju pojma o ničemu, badava im kompjuteri, mikroskopi, knjige, navodna znanja... ovi se ovom virusu čude da se mi sa strane moramo s pravom zapitati jesu li oni uopće kvalificirani, i koliko, za voditi ove slučajeve. oni se i dalje čude kako virus kod nekog radi ovo, kod drugog nešto drugo... sad su počeli i kawasaki bolest povezivati s koronom, što je zbilja krajnje neumjesno. imati titulu doktora, tj. liječnika, ne znači da je osoba i stručnjak. imamo jako puno vozača sa položenim vozačkim ispitom, znači imaju dozvolu, a opet imamo skoro 500 mrtvih godišnje u prometu, sa preko 20.000 ozlijeđenih. a da mi samo zaboravimo na taj virus i idemo dalje? on je tu s nama godinama, samo što smo ga sad zbog politike počeli brojati. jedva čekam kad ćemo objavljivati broj oboljelih od gripe, išijasa, lupusa, meningitisa, visokog tlaka... svakodnevno. pa da imamo stalnu presiju vezanu uz bolesti. možda na kraju pristanemo na to čipiranje, kad nas već tako lukavo nagovaraju...

HE
herojulice
17:16 18.05.2020.

Na kraju će to postati bolest kao i AIDS. Nema lijeka ali se s puno novca može živjeti dalje na radost farmacije.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
12:55 18.05.2020.

Nevjerojatno da se i dalje koristi PCR test za testiranje korone. A sam pronalazač Nobelovac je rekao da se test ne bi trebao koristiti za virološka testiranja. I tko sad siluje neznanstvenost?