Kolumna

Nijedan zapadni čelnik ne zna s Kinom kao Angela Merkel

Foto: Reuters/PIXSELL
Nijedan zapadni čelnik ne zna s Kinom kao Angela Merkel
30.10.2015.
u 14:30
Moćna Frau Merkel ne boji se da 'žuta rasa bu osvojila svijet'
Pogledaj originalni članak

 Angela Merkel u osmom je posjetu Kini otkako je kancelarka – nijedan zapadni čelnik nije toliko puta “potegnuo” u gospodarski razigrani Daleki istok. I to je definitivni dokaz kako je najmoćnija žena svijeta ujedno i najpragmatičniji političar današnjice. Ona je izvoznu rupu, nastalu nakon što je bila prisiljena uvesti sankcije Rusiji, otišla zakrpati u Peking.

Postoje teorije po kojima je ukrajinska kriza i izazvana kako bi se naposljetku oslabilo Njemačku koja se morala odreći ruskog tržišta. Stoga je Berlinu ovaj posjet, težak desetke milijardi dolara, stigao u pravi trenutak. S druge strane, i Pekingu je ovaj globalni “deal” važan. Kineski dvojac, premijer Li Keqiang i predsjednik Xi Jinping, obećali su da će u svome mandatu iskorijeniti siromaštvo. U tome zasad bilježe rezultate na kojima im ostatak svijeta može zavidjeti. No sada su se našli pred nekoliko problema.

Prvi je činjenica da će Kina ove godine imati najslabiji gospodarski rast u zadnjih 25 godina. I drugi, uplovljavanje američkog ratnog broda u vode oko kojih spore s Japanom jako ih je uznemirilo. Bez obzira na rastuću vojnu silu, oni su svjesni da nisu dorasli američkoj vojnoj moći koja je spremna stati na stranu Tokija. Zato im savezništvo s američkim saveznicima ojačava poziciju. Kineski je predsjednik nedavno u Londonu učvrstio savez s Velikom Britanijom, a nakon Merkel na noge im dolazi francuski predsjednik.

Kineski čelnici Xi i Li vode politiku koja otvara jako puno manevarskog prostora za nove suradnje. Svjesni su da Kina grabi prema svjetskom vrhu, ali i da svijet zazire od njihove brojnosti i snage. Odnosno od straha – kako ga je opisao Franjo Šafranek u filmu “Tko pjeva zlo ne misli” – da “žuta rasa bu osvojila svijet”. Vođe Kine i Njemačke vode jednu smirenu politiku koja može biti uzor drugima. Posebno se to može reći za Merkel: ako je Margareth Thatcher bila Čelična Lady, ona je definitivno Moćna Frau.  

>>Merkel širi trgovinu i osvaja Kinu i Rusiju

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

ZI
zimerman
18:09 30.10.2015.

Komunisti su uvijek mogli zajedno

IC
iz.croatia@gmail.com
16:19 30.10.2015.

uvijek je bolje sa pametnijim, a tome sukladno i sa bogatijim od sebe imati posla nego sa onima drugima. Zato je doslo krajnje vrijeme da i hrvatsko rukovodstvo shvati da je u globaliziranim ekonomskim uvjetima privredjivanja bolje sa Frau Merkel imati vise posla nego se baviti sa sporednim stvarima od kojih nemate nikakove financijske koristi. BDP od ca. 43 Mrd. EUR je sramotno spomenuti, a prema sadasnjim potrebama iz kojih se financira opca drzava i sveukupni javni Sektor, potreban nam je BDP od min. 100-120 Mrd. EUR. Mozda ipak Frau Merkel moze tu nesto i uciniti.

FR
franeeee
14:23 31.10.2015.

ta merkelica mi se niš ne dopada, ta patvorina EU u Bibliji piše da niš stoga ,to su sve crni vragi koji hoće nešto kao rimsko carstvo koje je nastalo na krvi, stalno nešto pokupavaju,ali kraj im se bliži, dragi Bog to neće!