meka za operaciju

New York Times: Ako želite promijeniti spol, idite u Srbiju

Foto: AFP/Pixsell
New York Times: Ako želite promijeniti spol, idite u Srbiju
25.07.2012.
u 11:31
U proteklih godinu dana spol je u Srbiji promijenilo gotovo 100 pacijenata, a broj i dalje raste.
Pogledaj originalni članak

Srbija je postala meka za operacije spola, piše NY Times. Iako su prije samo dvadesetak godina mediji u Srbiji govorili da je transseksualnost čin protiv boga, danas ljudi iz cijelog svijeta odlaze u Srbiju na operaciju promjene spola koja se sada za Srbe subvencionira i iz nacionalnog zdravstvenog osiguranja. U proteklih godinu dana spol je u Srbiji promijenilo gotovo 100 pacijenata, a broj i dalje raste.

U beogradskom Centru za genitalnu rekonstruktivnu kirurgiju tvrde da su zahvati izvedeni na pacijentima iz svih dijelova svijeta, Francuske, Rusije, Irana, SAD-a, JAR-a itd.

Stručnjaci smatraju da je do transseksualnog turizma došlo zbog društvenog konzervativizma i nedostatka kirurških vještina u mnogim zemljama u kombinaciji sa strahom kirurga od potencijalno katastrofalnih komplikacija. Inozemni pacijenti kažu da ih je u Srbiju dovela cijena zahvata od oko 10  tisuća dolara za razliku od cijene zahvata primjerice u SAD-u gdje skuplja verzija takve operacije, promjena spola iz ženskog u muški, stoji 5 puta više, odnosno 50 tisuća dolara.

Srbija je postala meka za operacije transseksualaca, djelomično i zato što su te operacije skupe, kontroverzne i komplicirane te se ne obavljaju u mnogim zemljama u regiji uključujući i Austriju, Mađarsku i Rumunjsku, rekli su za NY Times iz beogradskog centra. Čak se i u medicinski naprednim zemljama poput Francuske neki kirurzi žale da ne mogu dobiti odgovarajuću obuku ili da ih čak kolege osuđuju zbog obavljanja operacija promjene spola.

Nedavno je  i Cherin sin Chaz Bono rekao radijskom voditelju Howardu Sternu da se nada da će otići u Beograd na operaciju.

Iznenađujuće je da konzervativna, patrijarhalna zemlja postaje centar za promjene spola, rekao je za NY Times jedan aktivist iz Beograda.

U Srbiji su s operacijama počeli 1989., iako je u bivšoj Jugoslaviji transseksualnost bila takav tabu da se nije spominjala ni u udžbenicima. Postupak promjene spola u Srbiji traje 6 sati. Kako bi se kvalificirao za kirurški zahvat, pacijent treba dva pisma preporuke od psihijatrijskih stručnjaka koji trebaju potvrditi da osoba pati od poremećaja rodnog identiteta te da se bolje identificira sa suprotnim spolom. Najmanje godinu dana savjetovanja i jedna godina hormonske terapije potrebni su prije operacije.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

LO
lojtra1
12:20 25.07.2012.

Znao sam da će doći do toga. Koji smo bili u ratu primjetili smo da im je vojska nekako "nežna" a da im žene govore dubokim glasom i imaju brkove!

MI
Mily
12:13 25.07.2012.

Srbija postala meka za operacije promjene spola Isto kao i u Hrvatskoj i dr. (čast poštenim i vjernim Kristovim sljedbenicima bilo katoličke bilo pravoslavne vjere svejedno), mora doći do promjene svijesti. Puno je lakše plivati niz struju zla i hoditi širokim putevima ovoga svijeta na kojima se nude šarolika i velika ponuda zlih sadržaja, od kojih je navedeno u tekstu samo jedan u nizu. Budimo hrabri, odbacimo zloga i slijedimo Krista spasitelja. Jer jedino je On naš put, istina i život.

AN
ante42
13:18 25.07.2012.

to je kao ona: "u LIDL-u je kvaliteta najjeftinija" :)