OPET POBIJEDIO, NO...

Netanyahu i treći put bez većine za aneksiju Zapadne obale

Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL
Benjamin Netanyahu
Foto: RONEN ZVULUN/REUTERS/PIXSELL
Donald Trump i Benjamin Netanyahu
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Benny Gantz i Benjamin Netanyahu
04.03.2020.
u 07:00
Gantz priznaje da nije sretan zbog rezultata, ali tvrdi da Netanyahu nema većinu
Pogledaj originalni članak

Izraelska politička scena nastavlja s turbulencijama. Rezultati trećih izbora u godinu dana konačno su promatračima dopustili da proglase pobjednika, ali nisu znatno olakšali put prema stvaranju stabilne vlade.

Desna stranka Likud, predvođena premijerom Benjaminom Netanyahuom, osvojila je u ponedjeljak 29 posto glasova i 36 mandata, četiri mjesta u parlamentu više od oporbenog centrističkog saveza Plavo i bijelo, čiji je šef Benny Gantz, koji je pak dobio povjerenje 26 posto birača. Ukupno savez Likuda s desnim i religioznim strankama ima 59 parlamentarnih mandata, što znači da mu nedostaju još dva do većine.

Jučer poslijepodne bilo je prebrojeno 90 posto glasova i nije bilo jasno hoće li Netanyahu uspjeti sastaviti većinu, ali ako mu to pođe za rukom, Izrael bi mogao ubrzati aneksiju dijelova Zapadne obale, što je ključno premijerovo predizborno obećanje. Usto, njegov ostanak na čelu vlade otvara još jedan problem: za dva tjedna Netanyahuu počinje suđenje za korupciju.

Opet ključan Lieberman

Izraelci su na izbore izašli već treći put od travnja prošle godine pa je mnoge začudilo što je odaziv na glasanje bio visok: unatoč strahu zbog koronavirusa 71 posto građana izašlo je na birališta, više nego prošlog travnja ili rujna. Gantz i Netanyahu nakon prošla dva glasanja nisu uspjeli sastaviti stabilnu vlast, a propali su im i pregovori o sklapanju velike koalicije između te dvije stranke, i to većinom zato što Gantz odbija ući u savez s Bibijem, kako Netanyahua svi zovu, zbog ozbiljnih optužbi za korupciju s kojima se premijer suočava.

Šef stranke Izrael naš dom Avigdor Lieberman, bivši ministar obrane koji je Hrvatskoj prodavao avione, nakon prošlogodišnjih glasanja bio je odlučujući faktor zato što su ga u koaliciju zvali i Gantzov i Netanyahuov savez. No, kako se radi istodobno o nacionalističkoj i sekularnoj stranci, savez desnice nije joj prihvatljiv zbog religioznih stranaka, a koalicija s Gantzom zato što bi ona uključivala i podršku arapskih stranaka. Netanyahu je u ponedjeljak nakon zatvaranja birališta proglasio pobjedu.

– Ona je još slađa nego 1996. (kada je prvi put postao premijer, op. a.) zato što se suočavamo sa snažnim silama koje su rekle da je došao kraj Netanyahuovoj eri – rekao je premijer.

Oporbenjak Gantz, koji u savezu s ljevicom i arapskim strankama ima 54 mandata, pak nije priznao poraz, ali jest da rezultati nisu obećavajući te je dodao da premijer nema dovoljnu većinu.

Lieberman je nakon objave rezultata rekao da će napraviti sve kako ne bi došlo do novih izbora, ali i da će ostvariti obećanje svojim biračima da neće ulaziti u koaliciju s religioznim strankama koje su se već svrstale uz Likud. Sve je to upućivalo jučer poslijepodne da bi se Izraelci opet mogli suočiti s nemogućnošću sastavljanja vlade i da ponovni izbori ne mogu biti isključeni.

Već 17. ožujka starom, a moguće i novom šefu izraelske vlade, počinje suđenje zbog korupcije u tri različita slučaja. Netanyahu je optužen za primanje mita, prijevaru i zloporabu povjerenja. Sve to znači da će se sa sudom morati suočiti tijekom pokušaja sklapanja vladajuće koalicije, što bi moglo otežati i jedan i drugi proces. Netanyahu optužbe odbacuje kao zavjeru establišmenta i lijevih medija protiv njega.

Trump omogućio aneksiju

Najvažnije obećanje Netanyahua prije izbora bila je da će anektirati Zapadnu obalu uz granicu s Jordanom prema mirovnom planu koji je predložio njegov saveznik, američki predsjednik Donald Trump. Uoči izbora, Netanyahu je rekao da bi s postupkom aneksije tih teritorija, na kojima žive i Palestinci, mogao započeti već u sljedećih nekoliko tjedana.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.