Kolumna

Nestao je premijer Milanović, a je li nestao i čovjek

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Nestao je premijer Milanović, a je li nestao i čovjek
26.11.2015.
u 12:23
Zoran Milanović nakon izbora pojavljuje se na kapaljku, a posljednjih desetak dana ga uopće nema među “običnim narodom”
Pogledaj originalni članak

Gdje je nestao tehnički premijer? Zoran Milanović nakon izbora pojavljuje se na kapaljku, a posljednjih desetak dana ga uopće nema među “običnim narodom”. Vjerojatno se odmara od stresa i prekomjerne komunikacije s biračima koju on, očito, prakticira samo kada mora i kada od toga ima koristi. Jedino upečatljivo premijerovo pojavljivanje u javnosti bilo je kušanje pancete s Dragom Prgometom u betlehemski osvijetljenom stanu ministra obrane Ante Kotromanovića. Milanovićevi spin-doktori smislili su prilično neuvjerljiv alibi za misteriozni nestanak svog šefa. Navodno ne želi svojim istupima pokvariti pregovore s Mostom o sastavljanju nove vlade. Bojim se da se Milanović skrio izvan domašaja javnosti samo zato da bi mogao lakše trgovati na našem političkom buvljaku gdje se riječ i obećanje trže u bescjenje. Znači li to da je preuzeo “policijske metode” Tomislava Karamarka i Milijana Brkića koji su se u političko djelovanje uvodili konspiraciju i skrivali se od javnosti. Nemali broj puta Milanović ih je s pravom kritizirao zbog nedoličnog pristupa javnom poslu.

Međutim, razapet između želje da pod svaku cijenu ostane na vlasti i nedovoljnog broja zastupnika u Saboru, Milanović se prihvatio vrlo rizičnog posla. Pokušava sastaviti vladu s zastupnicima manjina i dijelovima Mosta, u čijem rušenju i sam sudjeluje. Možda nekako napabirči 76 zastupnika na svoju stranu, ali na kraju postane veliki gubitnik. Takva vlada bila bi vrlo slaba zbog toga što je njezin legitimitet vrlo upitan. Više od 50 posto birača koji su izišli na izbore smatrat će je krivotvorenjem volje naroda. Premijer bi trebao objasniti zašto se u posljednja tri mjeseca čuo s Dragom Prgometom čak 50 puta. Riječ je o takvom intenzitetu razgovora o kojem neki Milanovićevi ministri mogu samo sanjati. Je li u tim razgovorima napravljen i plan da Prgomet bude SDP-ov čovjek od povjerenja koji će se nakon izbora potruditi da Most izabere “pravu stranu”? Prgomet posljednjim potezima samo pojačava sumnju u zaplotnjačke igre. Izbor bi bio posve u redu da je Prgomet izišao na izbore sa svojom Hridi. Ovako je iskoristio Most da dobije mandate, a onda je učinio ono što je, volio bih da se varam, davno prije dogovorio. Prvi put od uvođenja demokracije moglo bi se dogoditi da predstavnici manjina izravno utječu da izbor premijera. Nisam siguran da osam zastupnika ima legitimitet za donošenje tako krupne političke odluke. Neki manjinski zastupnici izabrani su s tek 1000 glasova, dok prosječan mandat vrijedi oko 14.000 glasova. Uostalom, kada se donosio velikodušni zakon o zaštiti manjina, imao je za cilj unapređenje specifičnih manjinskih prava. Njihovi zastupnici prije svega se trebaju brinuti o manjinama, a ne služiti za sastavljanje nategnute većine. Milanović sve to vrlo dobro zna pa se pitam zašto onda sve to radi. Možda sam ovaj tekst trebao početi pitanjem gdje je nestao čovjek?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
13:41 26.11.2015.

Možda je Zloki napravio ono što je neprekidno odgađao, a već je odavno trebao napraviti - potražio stručnu pomoć.

SH
SAMOSTALNA HRVATSKA
14:09 26.11.2015.

Čovjek je nestao u komunističkom mentalitetu koji je zarobio ovu zemlju i ne da joj naprijed , u svakom smislu . HDZ koji ima tisuću mana je ipak pobjednik izbora , pa bi se onda samim time trebao postaviti autoritativno spram Mosta i mostića , i to na način da on diktira pregovora s određenim rokovima makar završio u OPORBI . Zašto u OPORBI ? Zato jer je ona bijeg od prljave trgovine , ona je pustinja gdje je duša doma od ovih gnjusnih burgijaša komunističkih . U oporbi i pročišćavanju prema istinskim demokršćanima izniknuti će legitimna Hrvatska Vlada puno prije nego se misli . Samo to jedino može prepoznati mentalitet operiran od uhljebljavanja , komunizma i svake vrste klijentenizmai nepotizma . Zato se ne treba bojati OPORBE , kao relativni pobjednik izbora .

Avatar juricamesko
juricamesko
19:46 26.11.2015.

nije bilo lako igrati ulogu domoljuba u slučajnoj državi koju prezireš.mora se malo odmoriti od pustih stimulansa koje je uzimao tijekom izborne kampanje.