proces u Münchenu

Neonacistkinja progovorila nakon 2,5 godine

Foto: DPA/PIXSELL
Beate Apel Zschaepe
Foto: DPA/PIXSELL
Beate Apel Zschaepe
Foto: DPA/PIXSELL
Beate Apel Zschaepe
Foto: DPA/PIXSELL
Beate Apel Zschaepe
09.12.2015.
u 11:17
Na početku izjave trenutačno najpoznatija Njemica osumnjičena za terorizam prvi je put okrenula lice kamerama
Pogledaj originalni članak

U procesu ekstremnim desničarima u Münchenu došlo je do dugo najavljivanog preokreta. Odvjetnik okrivljene neonacistkinje Beate Apel Zschaepe počeo je čitati njezinu pisanu izjavu, iako je ona šutjela tijekom 2,5 godišnjeg sudskog procesa. Osumnjičena je za sudjelovanje u najmanje 10 ubojstava iz neonacističkih pobuda. Skupina je ubijala strance. 

Suđenje se događa u susjednom krilu Višeg zemaljskog suda, nedaleko od sudnice u kojoj je u tijeku ročište bivšim dužnosnicima Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču.

Trenutačno najpoznatija Njemica osumnjičena za terorizam prvi je put okrenula lice kamerama. Iznimno je velik interes javnosti, a posebno rodbine žrtava. Sud su okružila reportažna vozila njemačkih televizija.

Odvjetnik Grasel čitao je na početku tvrdnje o teškom djetinjstvu u raspaloj obitelji, zatim o tome kako je Zschaepe padala pod utjecaj nekoliko militanata. Bilo joj je zanimljivo kad ih je progonila Služba za zaštitu ustavnog poretka. U svojoj izjavi koja je odgovor na optužbe državnog odvjetništva za "nacionalsocijalističku pozadinu" djela, tvrdi kako nije htjela nikog ozlijediti.

Uz propagandni materijal vidjela je u garaži i barut i eksploziv, a tvrdi i da je bila zaljubljena u glavne teroriste iz skupine, tražila je čak i savjet desničarskog odvjetnika kad je vidjela u kakvim akcijama sudjeluje.

Njemački novinari komentiraju kako iz prvoga dijela iskaza Zschaepe nisu saznali mnogo novih stvari, javlja novinar HRT-a Jozo Ćurić iz Münchenu.

Ročište je u tijeku, kao i ono Perkoviću i Mustaču. Sudac Dauster ispituje videovezom sa sudom u Vukovaru bivšeg suradnika Udbe Zlatka Vujića. Tema je okružje Perkovićeva doušnika Krunoslava Pratesa koji zbog sudjelovanja u Đurekovićevu ubojstvu služi doživotnu u zatvoru u Bavarskoj, dodaje Ćurić.

>>Suđenje Perkoviću i Mustaču: Vukojević govorio i o žrtvama Križnog puta

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar Chupacabra
Chupacabra
13:07 09.12.2015.

Poštovani.... Dotična ne pripada "ekstremnim" desničarima, nego ljevičarima. Nacional socijalisti ili sljedbenici Hitlerove "Nacional socijalističke Njemačke radničke partije" su ljevičari, ma koliko su to komunistički mediji prije a i sada, htjeli prikrpati desnoj opciji da se ne bi s njima poistovjetili... Dakle, tito, Hitler, Staljin, Mao, pol Pot, Castro itd.. su ljevičari... Državno vlasništvo, konfiskacija imovine, raspodjela bogatstva po odobrenju države, koncesije pod upravom države... itd.. itd.... Dakle čisti ljevičarizam i nema veze s desnicom... Recimo Čisto desne zemlje su Amerika i Britanija... itd.. itd... Ne da mi se više....

DM
dr_max
13:18 09.12.2015.

Da pojasnim, nisu ubijali strance (Engleze, Francuze, Španjolce) nego muslimane, Turke. Potkrao im se jedan Grk pošto je bio precrn.

LO
lojtra1
12:49 09.12.2015.

Peković, Mustač, Zschaepe... Nijemci znaju kako treba s teroristima i ekstremistima.