na snazi nova uredba

Nemojte se iznenaditi, od danas su skuplje cigarete

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija
Nemojte se iznenaditi, od danas su skuplje cigarete
03.12.2018.
u 09:11
Uredba je danas stupila na snagu, a cigarete su time poskupjele maksimalno dvije kune
Pogledaj originalni članak

Vlada je na sjednici u petak prihvatila uredbu o povećanju trošarina na cigarete. Uredba je danas stupila na snagu, a cigarete su time poskupjele maksimalno dvije kune.

Podsjetimo, prema prijedlogu Uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, predviđaju se više trošarine na duhanske proizvode od važećih, temeljem kojih, a kako je rekao državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić u petak, maloprodajna cijena cigareta ne bi smjela poskupiti za više od dvije kune po kutiji.

Ovom se uredbom utvrđuje da će specifična trošarina s trenutnih 310 porasti na 335 kuna za tisuću komada cigareta, a proporcionalna trošarina ostaje ista, na 34 posto od maloprodajne cijene cigareta.

Minimalna trošarina na cigarete povećava se za 59 kuna, sa sadašnjih 696 kuna na 755 kuna za 1000 komada cigareta.

Također, uredbom se propisuje da trošarina na sitno rezani duhan za savijanje cigareta iznosi 600 kuna za jedan kilogram, kao i na ostali duhan za pušenje.

Uredba je objavljena u Narodnim novinama.

Pogledajte video: Ovo su neki od najgore parkiranih auta na hrvatskim cestama

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

AG
Agricola
14:27 03.12.2018.

Zašto se na primjer homoseksualce ne smije diskriminirati a pušače smije? Ovo je otvorena diskriminacija pušača. Ako netko kaže da se to smije jer pušenje nije dobro za zdravlje, onda nek objasni kako je nastala SIDA i koje su skupine rizičnije kad je riječ o HIV-u, hepatitisu, sifilisu i sličnim bolestima?

OB
ObrenM
11:27 03.12.2018.

Nisam pusac,ali mi se gade poskupljenja osobito opravdavana skrbi za zdravljem.To su posljedice poreske reforme za koju je vanbracni rekao da ce ta reforma biti nesto nevidjeno i jedino tu nije lagao.

DU
Deleted user
13:27 03.12.2018.

Dobar nacin da crno trziste jos bolje funkcionira, Bojim se da ce drzva vise izgubiti nego dobiti.