Križovac

Nema više jeftinog vodovoda, zatvorile ga opasne bakterije

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Nema više jeftinog vodovoda, zatvorile ga opasne bakterije
16.07.2015.
u 22:00

Nisu se htjeli odreći seoskog sustava jer su plaćali samo 30 kuna mjesečno
Pogledaj originalni članak

Nakon višegodišnje borbe za svoj seoski vodovod, mještani međimurskog Križovca morali su popustiti. Grad Mursko Središće i komunalna tvrtka Međimurske vode, koji ih godinama nagovaraju da se priključe na javnu vodoopskrbnu mrežu i odreknu se lokalnog vodovoda izgrađenog prije nekoliko desetljeća, pokazali su im najnovije rezultate analize vode koja je – opasna za zdravlje.

Skršen otpor mještana

– U vodi je pronađena opasna bakterija Escherichia coli i vodovod je zatvoren. Mještani sad mogu vodu dobivati samo iz javnog vodovoda – kaže predsjednik Mjesnog odbora Marko Strojko, koji je i sam do zatvaranja pio vodu iz lokalnog vodovoda. Time je skršen otpor mještana koji su koristili vodu iz seoskog bunara puštenog u pogon 1986., a još 60-godina potegnute su prve cijevi koje su vodu iz bunara dovodile do domaćinstava, zadovoljnih jeftinom vodom.

Plaćali su, naime, samo 30 kuna mjesečno paušala za održavanje cijevi i pumpe. I trajalo je to tako godinama, no kad je tvrtka Međimurske vode u selo dovela javnu mrežu, očekivala je da će se mještani, svi sretni, prebaciti na nju, platiti priključke i mjesečno plaćati čekove za potrošenu vodu. Na to ih, uostalom, obvezuje i zakon. Većina je na to i pristala, no nekoliko desetaka obitelji i dalje je nastavilo koristiti vodu samo iz seoskog bunara, unatoč upozorenjima da je zdravstveno neispravna, da se ne kontrolira i da može izazvati zdravstvene probleme.

Mještani su uzvraćali da su upozorenja samo lukav pokušaj da ih se nagovori na priključenje na javni vodovod u koji su Grad i Međimurske vode uložili velik novac pa ga žele naplatiti. Sad više nemaju izbora. Gradonačelnik Dražen Srpak donio je odluku da se vodovod zatvori jer je u laboratoriju Bioinstituta u Čakovcu utvrđeno da u uzorku vode ima bakterije Escherichije coli i enterokoka. Ovih dana i Zavod za javno zdravstvo potvrdio je da su u vodi patogene bakterije koje upućuju na to da je zagađena fekalijama pa nije za ljudsku potrošnju. Dosad se, tvrdi Strojko, na gradski vodovod priključilo 173 od 195 domaćinstva.

Kombinirana potrošnja

Onima koji još nisu, Međimurske vode nude otplatu na rate. Priključak stoji oko 4000 kuna, a ako susjed već ima dovod, cijena pada na 1000 kuna. Grad će, najavljuje gradonačelnik Srpak, pomoći socijalno ugroženim obiteljima. Zanimljivo je da oko 120 domaćinstava ima dvojni priključak, i na seoski i na vodovod, pa kombiniraju potrošnju. Vodu piju iz gradskog, a za ostale potrebe, od tuširanja do zalijevanja vrtova, toče onu jeftiniju iz mjesnog bunara.

>>Stanari Vrbana zbog zagađene vode dobivaju 48 milijuna kuna

>>Voda u Staroj Gradiški napokon se može piti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.