Josip Leko:

'Nema rješenja dok svaki od naroda ne bude odgovoran za cijelu BiH'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Nema rješenja dok svaki od naroda ne bude odgovoran za cijelu BiH'
13.01.2014.
u 17:09
Čović je kazao da BiH treba preurediti tako da se osigura jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda.
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Sabora Josip Leko sastao se danas s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Leko je rekao da provedba odluke Sejdić – Finci ne rješava problem ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH. – Neće biti pravog rješenja dok svaki od konstitutivnih naroda ne bude odgovoran i za sebe i za cijelu Bosnu i Hercegovinu – rekao je Leko i dodao da je način na koji će se to postići unutarnje pitanje naroda i građana BiH.

Broj Hrvata najviše se smanjio

Čović je kazao da BiH treba preurediti tako da se osigura jednakopravnost svih triju konstitutivnih naroda. – Time bi se automatski i riješio problem Sejdić – Finci – rekao je Čović. Izvijestio je Leku o prvim rezultatima popisa stanovništva u BiH, prema kojima u toj državi živi nešto više od 550 tisuća Hrvata, odnosno 15 posto od ukupnog stanovništva.

Ocijenio je da daj rezultat pokazuje da se broj Hrvata najviše smanjio u odnosu na dva druga konstitutivna naroda. – Hrvati su praktično nestali u Republici Srpskoj, a opstali su samo na područjima na kojima su bili politički organizirani – rekao je Čović koji je Leku izvijestio o inicijativi okupljanja svih hrvatskih političkih stranaka u BiH u zajedničku predizbornu koaliciju.

Leko je rekao da je za Republiku Hrvatsku važno da hrvatske stranke u BiH postignu minimum suglasnosti oko strateških političkih ciljeva hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, izvijestio je osobni savjetnik predsjednika Hrvatskog sabora Ilija Jandrić.

>>Neslužbeni rezultati popisa: U BiH živi 553 tisuće Hrvata!

>>Ministar Predrag Matić pomaže zadrugare u BiH

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

SM
smrad
19:32 13.01.2014.

Čoviću otiđi u Tomašicu kod Prijedora i pokloni se hrvatskim žrtvama nemoj biti Dodikova pudlica.

Avatar salaso
salaso
18:26 13.01.2014.

Lijepo, kako su svjetske sile ucijenile Hrvate, da moraju razbiti homogenost muslimanske države u europi, i gurnule hrvatski narod da živi nezaštićen pod muslimanslom dominacijom bez svog entiteta, tako sada isto mogu odrediti granice novog entiteta....by the way švicarska je podjeljena kantonima, etničkim ,zato i funkcionira, a da je to na vriejme napravljeno u bosni, i Bosna bi sad bila mala Švicarska....

CH
CheGue
10:31 14.01.2014.

Da su Tuđman-Šušak-Boban 90-tih imali samo 1% sumnje da će Neum biti izvan Hrvatske, Jugoslavija bi i danas postojala?!!!!!