Plus za PING

Nema prepreka kad je važan cilj – svima dati pravo na internet

Foto: Marija Lovrenc/VLM
PING Pitomača
Foto: Marija Lovrenc/VLM
\'podravina i bilogora, pitomaca, 09.02.2011. danijel begovic, clan udruge ping iz pitomace - od softwera do obicnog odvijaca i tehnike, mladi entuzijasti rade na postavljanju wireless mreze, radionic
Foto: \'Arhiv udruge\'
\'podravina i bilogora, pitomaca, arhiv aktivni clanoci udruge ping postavljaju antene za potrebe bezicne mreze u pitomaci i okolici snimila: arhiv udruge\'
10.02.2011.
u 13:00
– Velike tvrtke neće dovesti internet u selo za pet ljudi, negdje je nemoguće, a mladi danas trebaju stalni i brzi pristup, pa imamo bežičnu mrežu – kažu
Pogledaj originalni članak

Organiziraju koncerte, daruju krv, rješavaju probleme oko interneta, hodaju po krovovima kada treba.

To su članovi pitomačke udruge PING koji su najbolji primjer da se marljivim radom, idejama i dobrom voljom ostvaruju ciljevi i planovi.

O webu sve besplatno

Udruga PING iz Pitomače jedna je od najbrojnijih u Hrvatskoj – u šest godina okupila je gotovo tisuću članova, zaljubljenike u računala, informatiku i srodna područja.

– Počeli smo s LAN partyjima, igricama svakog mjeseca i nastavili druženje do danas – priča Danijel Begović koji kaže da su većina članova mladi do 30 godina. Udruga besplatno podučava mještane informatici, od otvaranja maila do postavljanja Facebook profila, korištenja Worda i drugih programa, a najviše interesa dobili su postavljanjem bežične internetske mreže koja je pokrila područje od Lozana do Đurđevca i šire. – Velike telekomunikacijske tvrtke neće uvesti infrastrukturu za pet ljudi u selu, negdje je to i nemoguće, a mladi danas žele brzi pristup internetu u svako doba. Modem je zastario, a mi smo naučili koristiti novu, kvalitetniju opremu – objašnjava Mišel Begović zašto su u svako selo pitomačke općine, a i šire, doveli svijet preko interneta.

Prilagoditi se svakome

Hodali su po krovovima, postavljali antene, prilagođavali mrežu za potrebe svakog korisnika, a planiraju svojom bežičnom mrežom stići i do Virovitice. Svaku investiciju podmiruju iz članarina i rijetkih donacija, od troškova održavanja mreže do novih antena, računala, opreme... Članarina je 400 kuna godišnje, što za svakog člana udruge znači besplatni internet, neograničeno, ali i – sudjelovanje u dobrim djelima.

Udruga je internet poklonila svima koji su na usluzi mještanima – vatrogascima, školama, institucijama. Kad se "sruši" sustav, nekome zatreba računalo, stvori se problem sa signalom ili treba organizirati dobrotvorni koncert – PING je tu, hvale mještani mlade koji ne znaju za prepreke.

 

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar tkozna
tkozna
15:13 10.02.2011.

BRAVO!

Avatar stravaxx
stravaxx
15:18 10.02.2011.

predobro da bude i ostvareno. vjerujte da će vas HEP i državna administracija zakočiti i na žalost s toga sega nebu nikaj....

MI
mix1
16:57 23.02.2011.

daj ne serite kad ne možete toliko pojesti