Anticenzura

Necenzurirane stranice za zviždače Wikileaks mogao bi zatvoriti novac

Foto: Ilustracija Miroslav Ambruš-Kiš
Necenzurirane stranice za zviždače Wikileaks mogao bi zatvoriti novac
14.01.2010.
u 17:09
Za rad u ovoj godini potrebno je najmanje 200 tisuća dolara. Dosad je prikupljeno 90 tisuća, a da svi aktivisti budu za održavanje minimalno plaćeni potrebno je 600 tisuća dolara.
Pogledaj originalni članak

Netko će se veseliti, ali mnogim poštenim ljudima past će mrak na oči: internetske stranice Wikileaks.org našle su se pred zidom i prijeti im zatvaranje. Na tim se stranicama za zviždače, koji na njima zaštićeni anonimnošću i izvan dosega matičnih država, slobodno objavljuju pronađene dokumente koji dokazuju nezakonitost, nemoralnost ili jednostavno one koji su javnosti zanimljivi, a na neki je način spriječeno njihovo objavljivanje. Sadržaj se objavljuje tehnički lako i svatko može izložiti svoj slučaj, neovisno o tome radi li se o državnim tajnama, korporativnim slučajevima, nepravednom suđenju, zabranjenim aktivnostima... U trenutku dok ovo pišemo na njima je objavljeno da će biti zatvorene barem do 15. siječnja. Razlog je banalan: nedostatak novca i dugovi.

Istinoljubiva organizacija koju su pokrenuli kineski disidenti, novinari, matematičari i mlade informatičke tvrtke iz SAD-a, Tajvana, Europe, Australije i Južne Afrike - iako je objavljivanje i čitanje dokumenata besplatno - ne može dalje bez novca. Umjesto najnovijih provaljenih dokumenata, te stranice sada nude priopćenje o dugovima koji bi ih mogli zatvoriti. Dosad su za 2010. godinu prikupili 90 tisuća dolara, a za minimalan rad potrebno je 200 tisuća. Godišnji su im troškovi oko 600 tisuća, ako se plati sada dobrovoljan neplaćeni aktivistički ljudski rad.

Dosad je Wikileak objavio, a i dalje čuva, oko 1,5 milijun raznih vijesti, dokumenata, tekstova, svjedočenja, filmova i svih drugih dokaza koji teško pronalaze put do javnosti. Izloženi su raznim oblicima cenzuriranja ili blokiranja, ali s obzirom na raspršenost njihove infrastrukture dosad su se uspijevali oduprijeti takvim pokušajima. Glasnogovorink Wikileaksa Julian Assange dobio je lani nagradu Amnesty Internationala Velike Britanije za medijsko djelovanje, časopis Economist takvu im je nagradu dodijelio 2008., a dobili su i mnogo drugih manje istaknutih.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
21:22 14.01.2010.

Ja nikada u zivotu nisam rekao \"zvizdaljka\" ili \"zvizdati\" ... u Hrvatskoj se veli FUCKALJKA ili FUCKATI .