Vječno ljeto

Ne dirajte kazaljke! Bit će više mlijeka i manje srčane kapi

Foto: reuters
Ne dirajte kazaljke! Bit će više mlijeka i manje srčane kapi
09.02.2011.
u 11:49
Medvedev je izjavio je da će Rusija imati samo ljetno vrijeme jer je to zdravije i za ljude i za stoku
Pogledaj originalni članak

Rusija ukida zimsko računanje vremena. Predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da će Rusija imati samo ljetno vrijeme jer je to zdravije za stanovništvo, ali i za stoku, prenosi The Associated Press (AP).

Ovo je zadnje pomicanje

Medvedev tvrdi da će stanovnike Rusije time zaštititi od stresa i bolesti koje izaziva promjena u računanju vremena. Obećao je da će Rusi svoje kazaljke pomaknuti još samo jednom u ožujku i potom više neće mijenjati vrijeme. Medvedev se pozvao na istraživanje Ruske akademije medicinskih znanosti prema kojem promjena vremena najviše pogađa djecu i starije osobe koje mogu imati problema sa spavanjem, metabolizmom, radom srca i imunitetom. Prema jednom ruskom istraživanju, broj samoubojstava poslije promjene vremena poveća se čak 66 posto. Ruski je predsjednik također upozorio da promjena vremena šteti i životinjama, npr. kravama, jer pomicanje vremena mužnje negativno utječe na laktaciju. Kad je riječ o svakogodišnjem pomicanju vremena sa zimskog na ljetno računanje, neki njemački znanstvenici smatraju da je to vrlo nezdravo jer se povećava broj srčanih napada kojima je uzrok, vjerojatno, kraće spavanje. Također navode kako jetri treba čak tjedan dana da se prilagodi ljetnome vremenu. Stoga ovakvo mijenjanje računanja vremena smatraju posve besmislenim, nesigurnim miješanjem u prirodni ljudski biološki sat.

Dapače, prema mišljenju znanstvenika Jürgena Zulleya, ljudskom bi tijelu više odgovaralo kad bi mu bioritam stalno funkcionirao po zimskom vremenu.

Miješanje u prirodu

U raspravama treba li uopće prelaziti na ljetno računanje vremena zagovornici ističu kako se njime štedi energija za osvjetljavanje i grijanje, no protivnici navode da su uštede neznatne, ali se povećava broj prometnih nesreća te nesreća na radu, što je zamijećeno u rudara. Gotovo sve zemlje Europe , među njima i Hrvatska, kao i Sjeverne Amerike imaju ljetno i zimsko računanje vremena. U Europi ga nema samo Island. Većina zemlja Afrike i Azije nema ljetno i zimsko računanje vremena.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar Sidewinder
Sidewinder
12:45 09.02.2011.

Korisnije bi im bilo da se prvo riješe roljanja votke...a za stoku lako, stoka ionako sijedi u Kremlju.

UK
Ugo Kajvez
13:11 09.02.2011.

Možda bi bilo zdravije i za hrvatsku stoku sitnog zuba !? ............

Avatar commentator
commentator
18:30 09.02.2011.

Ma tako treba. Čuvajmo zdravlje ljudi i stoke!