Propaganda u Afganistanu

NATO troši 3,2 milijuna kuna na novine u koje trgovci umataju kebab

Foto: AFP
NATO troši 3,2 milijuna kuna na novine u koje trgovci umataju kebab
12.11.2009.
u 17:20
Prema tvrdnjama trgovaca, vojnici NATO-a novine ne distribuiraju besplatno, nego ih prodaju na veletržnici na kilogram.
Pogledaj originalni članak

NATO-ova misija u Kabulu svaki mjesec potroši oko 3,2 milijuna kuna na tiskanje 800.000 primjeraka novina Sada-e Azadi (Glas slobode) koje afganistanski trgovci i ugostitelji rabe za umatanje slatkiša, kebaba i ostale hrane. Novine koje su se u propagandne svrhe trebale besplatno dijeliti narodu Afganistana i promicati politiku miroljubiva suživota pripadnici mirovnih snaga prodaju na kilogram trgovcima za umatanje robe, tvrdi londonski The Times.

– Te se novine tiskaju na najkvalitetnijem bijelom papiru koji dobro upija masnoću. Jedan kilogram novina stoji samo 20 afgana (oko dvije kune). U Afganistanu ne možete naći bolji papir za umatanje – izjavio je za The Times Ahmad Farid, vlasnik kebabdžinice u Kabulu. Svaki list novina Farid iskida u veći broj vrpca veličine lepinje u koju stavlja kebab. Glas slobode također je dobar za umatanje baklava i ostalih kolača natopljenih šećerom.

Novine koje izlaze dva puta na mjesec trebale bi se distribuirati besplatno uz pomoć samostojećih žutih kutija postavljenih na više mjesta u Kabulu.

Većina je kutija prazna jer prema tvrdnjama afganistanskih trgovaca vojnici NATO-a zaduženi za distribuciju ne trude se puniti kutije, nego novine izravno na veletržnici prodaju na kilogram.

Dvotjednik koji izlazi na engleskom, paštu i jeziku dari izdaje medijski tim ISAF-a. Nakon otkrića o nezakonitoj preprodaji novina NATO je službeno najavio da će napraviti reviziju distribucije.

Međutim, izvori bliski ISAF-u izjavili su za The Times “da je gotovo nemoguće ustanoviti tko i kako prodaje novine”.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar punkufer
punkufer
11:37 16.11.2009.

Pa sad... kebab jest masan (od loja zapravo) i nije ga zgodno držati u ruci već je dobro imati nekakav papir. Tako da...

SH
shitEUshit
19:01 12.11.2009.

Par sura iz kurana na svaku stranicu i stvar riješena.

TH
thevoice
17:46 12.11.2009.

pa zato smo i mi morali pod hitno u NATO , valjda nisu imali dovoljno novaca za stampanje i pretprodavanje tih novina .evo ,barem znamo da se netko bogati i hrvatskim novcem poreznih obveznika !