Zagrebački računalni savez

Natjecanja u programiranju za sve uzraste, od razredne nastave do srednjoškolaca

Foto: PR FOTO
Natjecanja u programiranju za sve uzraste, od razredne nastave do srednjoškolaca
27.05.2016.
u 14:59
Zagrebački računalni savez organizira vlastita natjecanja već od šk. god. 2003/04, a osim zagrepčana, u natjecanjima redovito sudjeluju i učenici iz drugih gradova
Pogledaj originalni članak

Daroviti učenici se vole natjecati i skloni su izvanškolskim aktivnostima. Vesele ih sve dodatne mogućnosti za vlastito usavršavanje, dovoljno im je samo pružiti dobru informaciju i pustiti ih da u dogovoru s roditeljima sami odluče ...

Programerska natjecanja u organizaciji Zagrebačkog računalnog saveza imaju već dugu i neprekinutu trinaest godišnju povijest. Za učenike osnovnih i srednjih škola, natjecanja su započela od školske godine 2003/04, tako da će s jeseni ući u svoju četrnaestu (14.) sezonu. Vrijeme leti, tadašnji srednjoškolci i stariji osnovci, kao natjecatelj na računalu br. 2 Ivo Sluganović, danas su već u svijetu rada, no njihova učenička postignuća itekako se pamte.

Foto: PR FOTO

Neki tadašnji najbolji srednjoškolci, danas već imaju prestižne poslovne karijere. Istaknimo samo neke, Luka Donđivić i Davor Prugovečki su u Hrvatskoj, a Luka Kalinovčić i Lovro Pužar u Google-u i Facebook-u. I najbolji tadašnji osnovci imaju svoju priču. Goran Žužić, učeći od Luke i Lovre, postao je naš najbolji olimpijac i sada je na doktorskom studiju u SAD-u. U prvom natjecanju je kao učenik 1. razreda srednje škole sudjelovao i Alen Sumina, sadašnji čelnik tvrtke "Nanobit d.o.o.", dobitnika prestižne nagrade EY Poduzetnik godine, koji je već tada pokazivao inženjersko poduzetničku "žicu", i kao "Ruđerovac" nije snažnije ulazio u natjecateljsko programiranje. Zanimljivo je da se upravo Nanobit d.o.o. se prvi uključio u donatorski lanac ZRSObit.

I po šest natjecanja godišnje

Natjecanja za osnovce održavala su se u zasebnim ligama. Organizirale su se lige za programski jezik Logo, u prvim godinama bio je to PC Logo, a već od 2005/06 uvedene su njegove naprednije inačice MSW i FMS Logo. Osim Logo liga za mlađe i starije osnovce, zasebno su se pripremale i održavale programerske lige u području BASIC/Pascal, koje su vremenom prerasle lige kojima dominiraju programski jezici C/C++ i Python. I u ovom području učenici su se natjecali u odvojenim ligama za dvije uzrastne kategorije, za mlađe i starije osnovce.

Foto: PR FOTO

Srednoškolci su pak imali jedno programersko područje i dvije uzrastne kategorije, a od 2005. uvedena su i zasebna natjecanja, programerske Logo lige "MINI.vijuga" za učenike razredne nastave.

Godišnje se tako znalo održati i po šest odvojenih liga. Stoga i nije čudno što su ukupno održali 76 natjecanja s više od 444 programerska ogleda ili utakmice i preko 2088 autorskih zadataka.

Osim toga uveli su i male programerske olimpijade za učenike razredne nastave te povremena natjecanja u sklopu ljetnih kampova i priprema za natjecanja.

Natjecanja održavali na FER-u i u željezničkoj modelarnici

S promjenama ukupnih okolnosti u kojima se radilo, mijenjali su se i uvjeti u kojima su se održavala natjecanja. Tako je nakon nekoliko odličnih godina "provedenih" na Fakultetu elektrotehnike i računalstva, s godinama krize došlo do promjena, nakon čega su se natjecanja odvijala ili putem Interneta, ili u Ilici 53 uz korištenje prostora male željezničke modelarnice.

Foto: PR FOTO

Najbolji osnovnoškolski natjecatelj u povijesti, Ivica Kičić, na FER-u je provodio po dvanaest sati natječući se u svim programskim jezicima i sa svim uzrastnim skupinama

U ZRS-ovim natjecanjima sudjelovale su stotine i stotine programerskih zaljubljenika. Njihova imena, u promotivnoj knjižici uz izdanje pjesme "Programeri luduju", simbolički uokviruju ZRSov rad u proteklih sedamnaest godina.

Foto: PR FOTO

MI plešemo - spot o programerskim natjecanjima

Na Dan Grada Zagreba, 31.5. 2014., i u očekivanju natjecanja kojim je započelo novih deset natjecateljskih godina, savez je svome gradu poklonio spot o programerskim natjecanjima. U spotu se pojavljuju svi najbolji hrvatski programeri, od Luke Kalinovčića i Lovre Pužara, prvih olimpijskih zlatnika, pa sve do najsvježijih osvajača olimpijskih medalja i najboljih natjecatelja u državi svih generacija. Skladbu "Mi plešemo" umjetnički prečistog "Prljavog kazališta", izvode daroviti programeri na ljetnom kampu, a vokal pripada Antunu Razumu,koji lijepo pjeva i glumi plesača u borovoj šumici i reže tortu na slici dolje, a osvojio je i programersko srebro na olimpijadi.

Foto: PR FOTO

Osim toga u spotu je predstavljen i novi format natjecanja, s tri razine kvalitete. Prva razina je MINI, za razrednu nastavu, zatim AVVENIRE, za osnovce (one koji dolaze u olimpijsko povećalo) i MASTERS, za one koji već jesu olimpijski kandidati, za srednjoškolce. Ujedno je i predstavljeno novo natjecanje za dodatno poticanje programiranja "pAkcelerator".

U spotu se pojavljuju i doajen hrvatskog obrazovne informatike, Branimir pl. Makanec, počasni predsjednik ZRS-a, koji je programiranje uvodio u škole prije više od 50 godina.

Foto: PR FOTO

U novom prostoru natjecanja će biti prava uživancija

Natjecanja su godinama održavali u različitim uvjetima, selili i pripremali i raspremali mnoštvo računala i zimi i ljeti, i ništa im nije bilo teško. Ipak, čini se da dolazi vrijeme da se konačno skrase u jednom prostoru. Da održavaju radionice, natjecanja i vježbe te pripreme za natjecanja uvijek u istim i pouzdanim uvjetima, uz pomoć vlastitih inovativnih rješenja koja spremno čekaju useljenje.

Pred ZRS-om je dosad najteži zadatak kojeg u naslovnoj fotografiji simbolizira maskota specijalnog, BONUS CASE zadatka. Taj, najteži zadatak u "MASTERS" natjecanju za srednjoškolce, natjecatelji mogu izabrati ili ne. Poput mnogih najboljih natjecatelja i ZRS-ovci su izabrali upravo taj najteži zadatak.

"Lupamo petama za taj trenutak. Godinama...", rekao nam je u šali tajnik saveza.

Želja im je ujediniti domovinsku i iseljenu hrvatsku na svojem projektu uređenja i opremanja centra izvrsnosti.

Njihova borba za hrvatsku darovitost traje sedamnaest godina.

Pomozite im.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr