PAKAO Supružnici Sokač iz Koprivnice više ne mogu trpjeti višegodišnje zlostavljanje

'Nasilni susjed tjera nas iz doma’

Foto: import
'Nasilni susjed tjera nas iz doma’
25.07.2006.
u 19:12
Pogledaj originalni članak

Supružnici Đurđica i Branko Sokač kažu kako će se morati odseliti iz svoje kuće u Koprivnici zbog prvoga susjeda Stjepana Mehkeka, koji ih godinama maltretira, i fizički napada. Mehkek je dvaput za prijetnje smrću dobio samo uvjetne kazne, pa su Sokačevi izgubili vjeru u pravosuđe.

- Tek kada smo se uselili 1995. godine bivša vlasnica kuće rekla nam je da ćemo imati problema sa susjedom. Barem jednom na mjesec viče da će nas ubiti, mene vrijeđa,  govori da sam kurva, baca kamenje na našu kuću a supruga je udario i kolcem po glavi – rekla je Đurđica Sokač.

Trpjeli su to, kažu, nekoliko godina, no onda su ih policajci, koji su često dolazili na njihove pozive, nagovorili da problem pokušaju riješiti sudskim putem. No Mehkek je, kao otac devetero djece, glava obitelji koja živi od socijalne pomoći, samo uvjetno osuđivan, a izrečena mu je mjera i obveznoga liječenja od alkohola, budući da je incidente izazivao kad je bio pijan.

Vjeru u pravosuđe potpuno su izgubili ovih dana, nakon što je sud odbio njihov zahtjev za naknadu štete zbog duševnih boli kojima su godinama bili izloženi. Zatražili su 14.800 kuna, a sada će morati još platiti oko 6000 kuna troškova postupka.

- Država očito štiti bitange i pijance - požalio se Branko Sokač i domeće kako su o svom problemu pisali i premijeru i predsjedniku, no pomoć je izostala.


Njihova policija me pretukla!

– Kad su došli policajci, gledao sam televiziju. Rekli su da sam bacao kamenje na njihovu kuću. Svezali su me i tukli – ustvrdio je Stjepan Mehkek i kazao kako još trpi posljedicetoga. Prema sudskoj dokumentaciji, to se dogodilo još 10. kolovoza 2002. Na spominjanje dviju uvjetnih zatvorskih kazni zbog vrijeđanja i napadanja susjeda Sokač, samo je odmahnuo rukom. I on i supruga Katarina, roditelji devetero djece, nezaposleni su i žive od socijalne pomoći i donacija.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr