NASA šokirala svijet: Multimilijunski Dubai World tone u more

Foto: 'Photoshop'
NASA šokirala svijet: Multimilijunski Dubai World tone u more
VL
Autor
Hrvoje Dečak
03.02.2010.
u 14:53
To je zaključak poslije najnovijih snimaka koje su napravili NASA-ini astronauti s međunarodne svemirske postaje jer se na njima vidi da rubovi umjetnih otoka postaju sve nepravilniji i otoci se približavaju jedan drugom.
Pogledaj originalni članak

Poslije gospodarskih problema, evo i statičkih: Dubai World, umjetni arhipelag tristotinjak otoka u obliku svjetskih kontinenata, po svoj prilici tone u more!

To je zaključak poslije najnovijih snimaka koje su napravili NASA-ini astronauti s međunarodne svemirske postaje jer se na njima vidi da rubovi umjetnih otoka postaju sve nepravilniji i otoci se približavaju jedan drugom, piše Daily Mail.

Nakon 321 metar visokog hotela Burj al-Arab, podignutog na umjetnom otoku u Dubaiju, najbogatijem kutku Ujedinjenih Arapskih Emirata, izgradili su i sustav umjetnih otoka u obliku palme, koja je navodno vidljiva s Mjeseca, a na kraju i Dubai World. Projekt je započeo 2003. godine i očekivalo se da će se (i) ondje nastaniti svjetski poznate osobe, poput Angeline Jolie i Brada Pitta koji bi kupili “državu Etiopiju”.

Nikad neće biti završen?

Međutim, zbog krize je lani gradnja prekinuta, a čini se da zbog krize neće ni biti završena. Podsjetimo, jesenas je svijet zaprepastila vijest da je superbogati Dubai zapravo u velikim financijskim dubiozama. Istoimena kompanija Dubai World zatražila je lani odgodu plaćanja duga od 18,6 milijardi eura. Recesija je spriječila mnoge strane investitore, poput Donalda Trumpa, da ulažu novac.

Vlada Dubaija u prosincu je priopćila da će iskoristiti deset milijardi dolara koje joj je na raspolaganje stavio susjedni emirat Abu Dhabi, kako bi podmirila hitne financijske obveze.

Gradnju Dubai Worlda mnogo su napadali zeleni, koji smatraju da umjetni otoci škode koraljnim grebenima i utječu na cirkulaciju morskih struja.

Inače, proteklih je dana otkriveno da je lani vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rashed al-Maktum pozvao Victoriju Beckham da skupa s Karlom Lagerfeldom na jednom od otočića Dubai Worlda nazvanom Isla Moda uz “honorarčić” od 200 milijuna dolara dizajnira budući hotel.

“Spomenik pohlepi”

Nedavno otvaranje uvjerljivo najviše zgrade na svijetu, 828 metara visokog tornja Burj Dubaija, preimenovanog u Burj Kalifa, donijelo je dobrodošao publicitet Dubaiju i Emiratima, zemlji čiji je javni dug oko 100 milijardi dolara. Unatoč svim čudima graditeljstva i luksuza, analitičari smatraju da bi toranj mogao biti i zadnji megalomanski projekt države na nafti i pijesku. “Za mnoge je jedino iznenađenje to koliko je dugo trebalo ovoj kuli od karata da padne”, pisao je nedavno Daily Mail opisujući Dubai kao “spomenik taštini i pohlepi”.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
15:16 03.02.2010.

@KIR_VELIKI novinar je možda pretpostavljao da su kontinenti bili prvobitno nasuti \"u cijelo\", a ne ovako rasprčkani u otoke-državice? ujedno prosvjedujem protiv toga što je Hrvatska uključena u otok \"Zapadni Balkan\" a ne \"Središnja Europa\" :P

OB
-obrisani-
15:42 03.02.2010.

Tone Dubai, propada, jednako kao i protunarodni i protugrađanski tzv. \"liberalni kapitalizam\". I ne ponovio se nikada isto kao i ostali utopistički modeli ekonomije poput real-socijalizma.

OB
-obrisani-
18:07 03.02.2010.

sebastijane, ne pričaj gluposti. Možda ti se vile čine jedna pokraj druge no da si upoznat s projektom znao bi kako se umjetni arhipelag na gornjoj slici proteže čak 9 x 6 kilometara, te kako su razmaci među otocima preko 100 metara, odnosno 200-300 metara između vila.