STRAŠNO!

NASA objavila fotografiju 'zlatne rijeke' u prašumu: Otkrili i mračnu pozadinu

Foto: NASA
Foto: NASA
12.02.2021.
u 12:01
Fotografija slikana je u prosincu prošle godine.
Pogledaj originalni članak

Nevjerojatni prizori stižu s Međunarodne svemirske postaje. Jedan od astronauta slikao je 'rijeku zlata' kako prolazi kroz prašumu Amazone na području Madre de Dios u Peruu. Nije riječ o nikakvom zlatu ili o nevjerojatnom triku prirode, već o ostacima rudnika u zemlji koje su ostavili neovisni rudari. 

Inače su ti napušteni rudnici 'sakriveni' od pogleda astronauta s obzirom na svoju udaljenost, no u ovom slučaju na povećanu vidljivost utjecalo je reflektiranje sunčeve svjetlosti. Snimka prikazuje rijeku Inambari i značajan broj napuštenih rudnika na području gdje je došlo do pretjerane sječe drveća. 

Neovisno vađenje zlata jedna je od glavnih industrija na tom području koja stvara poslove za desetke tisuća ljudi, što ih čini jednom od najvećih neregistriranih rudarskih industrija svijeta. Isto tako, glavni je razlog za pretjeranu sječu drveća, a živa koja se koristi za izvlačenje zlata zagađuje vodene tokove. 

Vađenje zlata počelo je značajno nakon što se otvorila autocesta između Brazila i Perua 2011. godine, čiji je originalni cilj bilo povećanje trgovine između dvije zemalja, no dovelo je do pretjerane sječe drveća, piše CNN.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KI
kiseli
12:25 12.02.2021.

Haha to je kao satelitska snimka? Zumirana iz svemira. Pogtovo ovi oblaci, koja sprdačina