PROSVJED U ISTANBULU

Naša novinarka na barikadama: Tisuće su obavijene suzavcima

renata rašović
Foto: Renata Rašović/VLM
turska
Foto: Renata Rašović/VLM
turska
Foto: Renata Rašović/VLM
turska
Foto: Renata Rašović/VLM
turska
Foto: Renata Rašović/VLM
turska
Foto: Renata Rašović/VLM
turska
Foto: Renata Rašović/VLM
turska
Foto: Renata Rašović/VLM
turska
03.06.2013.
u 20:29
Dok je turski premijer u službenom posjetu Maroku, četvrtog dana prosvjeda na ulicu su izišle dosad najjače policijske snage
Pogledaj originalni članak

"Tayyip, fašisto", poruka je turskom premijeru iz tisuća grla iz središta Istanbula u predvečerje ponedjeljka, koji je oko 19 sati ponovno postao poprištem žestokih uličnih obračuna demonstranata s policijom. Obračun se dogodio, i još uvijek traje, na jednoj od sjevernih barikada na ulicama koje brane prilaz do trga Taksim na kojem su i noćas deseci tisuća ljudi, u ovom trenutku potpuno obavijenog suzavcem. Posvuda leže, mahom mladi ljudi, dok im prolaznici ispiru oči vodom pomiješanom s octom.

Okršaj je otpočeo sat prije, kad se barikadom pronio glas da se policija priprema na akciju u blizini stadiona turskog nogometnog prvaka Besiktasa. Nakon što je barikadu počeo nadlijetati policijski helikopter, sumnje više nije bilo. Policija se približila na desetak metara. Na grupiranje policijskih snaga i na njihov pokušaj prolaska prema trgu Taksim, demonstranti su odmah odgovorili: zasuli su ih kamenjem i željezom pa preokrenuli kombi i odgurali ga prema policiji. Uzvratili su ponovno suzavcem i gumenim mecima. Trg je još uvijek u rukama demonstranata, ali među njima je zavladala bojazan.

– Odmah smo znali, čim smo čuli da premijer Erdogan odlazi u višednevni posjet Tunisu i Maroku, da će noćas biti žestoko. Otišao je na odmor i poslao policiju na nas, da obavi prljav posao dok se ne vrati u zemlju. Oprao je ruke od svog naroda i pobjegao – kaže Ozcan Erdal, 36-godišnji grafički dizajner, jedan od starijih prosvjednika na trgu Taksim. Sa sumnjom je pogledavao prema barikadi postavljenoj u smjeru četvrti Besiktas.

– Pogledajte prve redove, pa to su djeca od 15, 16 godina. Ne znam mogu li izdržati tu silinu napada. Bojim se da ćemo noćas izgubiti trg – kazao je Ozcan, sav u suzama od otrovnog plina.

Sa svih strana čuju se sirene hitne pomoći i vide rotirke, a svi hoteli u okolini trga – među njima i luksuzni Hyatt i Intercontinental – solidarno su otvorili vrata prosvjednicima pa su lobiji ispunjeni ljudima u potrazi za vodom i čišćim zrakom.

>>Ne islamizmu: 'Ne damo da nam Erdogan zabrani alkohol i cigarete'

>>Turci na ulicama, dosta im je Erdoganova islamizma

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.