Biskupi predložili kakav predsjednik mora biti

Naputak Crkve: Predsjednik mora biti protiv pobačaja i za neradnu nedjelju

crkva
bozanić
bozanić
bozanić
23.11.2009.
u 18:57
Prema Večernjakovoj anketi koju smo proveli među predsjedničkim kandidatima, crkvenim stavovima najbliži su Milan Bandić, Andrija Hebrang, Josip Jurčević i Miroslav Tuđman.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski biskupi poslali su svoju poruku prije predsjedničkih izbora prema kojoj bi novi predsjednik trebao biti katolik (kršćanin), domoljub i moralna osoba. Iz vrijednosti koje mora promicati – protiv pobačaja i radne nedjelje, za vjeronauk u školi – svoju bi političku pragmatiku morao, očito, temeljiti na kršćanskom nauku.

Važna i povijesna istina
Prema Večernjakovoj anketi koju smo proveli među predsjedničkim kandidatima, crkvenim stavovima najbliži su Milan Bandić, Andrija Hebrang, Josip Jurčević i Miroslav Tuđman. Predsjednik bi morao “izbjegavati sve čime bi mogao stvoriti dojam da je predstavnik samo nekih građana i njihovih nazora jer bi time zanemario cjelinu hrvatskoga bića, izrasloga na kršćanskoj baštini”.

“Polazeći s kršćanskih stajališta i nalazeći se unutar hrvatskih kulturalnih okolnosti, smatramo da predstavljati i zastupati Hrvatsku na dobro građana može predsjednik koji u svojoj službi poštuje i štiti kršćanska te načela naravnoga zakona obrane i zaštite ljudskoga života od začeća do naravne smrti, dostojanstvo braka i obitelji te slobodni izbor vjerskoga odgoja i vjeronauka u školi”, poručuju biskupi vjernicima i drugim građanima otvorena duha i dobre volje.

“On mora biti i čovjek kojemu je stalo da društvo živi na istini o prošlosti, kako tumačenja oslonjena na neistine ne bi bila izvorom novih sukoba i razdora. Dužan je zauzimati se za cjelovitu istinu o agresiji na Domovinu i o njezinoj obrani”, kažu, dodajući da predsjednik “ne smije dovesti u pitanje teritorijalnu cjelovitost, osobito davanjem ustupaka na račun državne suverenosti zbog kratkoročnih gospodarskih i drugih ciljeva” te da mu je “u pripremanju ulaska države u europske integracije i međunarodne suradnje, obveza prepoznati kako treba čuvati hrvatsku suverenost i prepoznatljivost”.

Predsjednik “nedvosmisleno mora osuditi zločine fašizma, nacizma i komunizma”. Mora biti za neradnu nedjelju i “iznimno osjetljiv za socijalnu pravednost, da se suprotstavlja svemu što priječi istinsko blagostanje, napredak i radost ljudi, od korupcije, gospodarskih malverzacija do širenja pošasti droge i drugih ovisnosti, na poseban način među djecom i mladima”.

Poštovanje Božje ljepote
"Vjernik i svaki odgovorni građanin svoj će glas dati onome koji poštuje dar ljepote Božje prirode koju u Hrvatskoj imamo, ona nije dana na rasprodaju ni na raspolaganje pojedincima koji u određenome vremenu obnašaju vlast ”, poručili su biskupi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 450

OB
-obrisani-
20:40 23.11.2009.

ja bi ovim majmunima uistinu zabranio ab, ubiješ li, bit ćeš ubijen i točka,smrtna kazna za ubojstvo bilo kojeg tipa

OB
-obrisani-
01:42 24.11.2009.

crkva je neosjetljiva na socijalnu pravdu

GL
Glas...
04:14 24.11.2009.

A evo nam naše prevarantske, crvene Bande... Manipuliranje biračima- SDP i Milan Bandić Znajući da \"ljevica\" teško da može pokoriti \"desnicu\", SDP i Milan Bandić su posegnuli za trikom obmane birača (posebno \"najotpornijeg\" dijela birača- Hrvata iz BiH), teatralnim istupom Bandića iz SDP-a i kandidiranjem za predsjednika, te SDP-ovim javnim odricanjem istog. Ako ste pratili izjave SDP-ovaca, te izjave njihovog poglavara Milanovića(poznatog po oštrom jeziku)..mogli ste zamjetiti njihovu lošu glumu i poprilično blage komentare na račun gosp. Bandića i njegove \"neposlušnosti i izdaje\". Iz samog tog može se zaključiti da je u pitanju \"igra\". A ako se još, k tomu, prisjetimo da se o Bandićevom kandidiranju govorilo i dosta prije, te da je i sam Bandić spominjao i potvrđivao tu mogućnost, složit ćemo se da je čudno da SDP i prije nije reagirao, nego su odlučili \"okupirati\" medijski prostor netom po objavi kandidatura. (Zašto i HDZ nije postupio isto po pitanju Nadana Vidoševića?) Daljnji bi tijek(po SDP-BANDIĆ scenariju) trebao biti..Grad Zagreb i većina SDP-ovih birača glasuje za Bandića, ali ovaj put i dosta \"desnih\" birača, a posebno Hrvata Bosne i Hercegovine, koji će glasovati za njega jer je to \"njihovo\" dijete, dijete Hercegovine(dijete koje se sjetilo svoje \"majke\" tek kad su zatrebali glasovi, a do jučer im je te iste htjelo zabraniti!). Glasovi koji odu Josipoviću, nisu toliko ni bitni- u drugom krugu su sigurno Bandićevi(ako do tog dođe). HDZ bi na taj način trebao biti svladan(posebno imajuću u vidu da će dio glasova \"odvući\" i \"djeca\" Hdz-a..Vidošević i Primorac), a SDP bi napokon u cjelosti preuzeo kormilo! Prema tome, ako vi želite pokloniti svoje povjerenje čovjeku(i njegovoj stranci) koji žele to povjerenje dobiti prijevarom..onda je Bandić čovjek za vas!