Napadi u Mumbaiju: Preživjeli napadač zadržan u pritvoru

24.12.2008.
u 10:10
Pogledaj originalni članak

Jedini preživjeli napadač iz islamističke skupine koja je koncem studenoga izvela napade u Mumbaiju ostat će u pritvoru do 6. siječnja, izjavio je u srijedu dužnosnik indijske policije.

Mohammed Ajmal Amir Iman, Pakistanac, kako tvrdi Indija, uhićen je 26. studenoga nakon što je počinio pokolj na glavnome željezničkom kolodvoru u Mumbaiju.

U pritvoru je bio od dana napada, 24. studenoga, a mogao bi biti optužen za "ratne čine protiv zemlje", ubojstva i pokušaj ubojstva te kršenje zakona o oružju i eksplozivima.

- Zadržat ćemo ga u pritvoru do 6. siječnja, a optužnicu ćemo podići na sudu u određenom roku (90 dana), sukladno indijskomu kaznenom zakonu - rekao je načelnik kriminalističke policije u Mumbaiju koji predvodi istragu Rakesh Maria.

New Delhi, Washington i London pripisuju napade u Mumbaiju (172 mrtvih, među kojima devetorica napadača) skupini Lashkar-e-Taiba, pakistanskomu naoružanom fundamentalističkom pokretu koji tvrdi da se bori protiv indijske "okupacije" u Kašmiru i protiv "progona" 150 milijuna indijskih muslimana. No skupna je odbacila odgovornost za napad.

Indija tvrdi da su sva desetorica napadača došla iz Pakistana.

(Hina)

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr