Prosvjed zbog nasilja

Napadi na splitske vozače: 'Zar treba čekati da netko smrtno strada?'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Napadi na splitske vozače: 'Zar treba čekati da netko smrtno strada?'
11.06.2015.
u 11:20
Mjesec i pol dana nakon fizičkog napada na vozača u utorak navečer novi napad, pretučen je vozač sa slomljenom arkadom - rekao je Jakša Baloević iz Novog vala
Pogledaj originalni članak

Jakša Baloević iz Novog vala zatražio je jutros u Saboru stanku kako bi upozorio na problem vozača u Gradskom komunalnom poduzeću Promet koji su sve češće izloženi fizičkim napadima na svom poslu. 

- Ti splitski vozači danas prosvjeduju zbog terora koji doživljavaju na radnom mjestu, danas će zaustaviti promet na 10 minuta kako bi ukazali na poteškoće koje doživljaju na radnom mjestu. Upozorenje i traže zaštitu. Ukoliko se ništa ne poduzme najavljuju radikalne mjere. Da samo kažem da je u 2013. godini bio jedan napad na vozača, u 2014. godini pet fizičkih napada, u 2015. godini do 10. lipnja četiri napada. Mjesec i pol dana nakon fizičkog napada na vozača u utorak navečer novi napad, pretučen je vozač sa slomljenom arkadom. Policija još traga za počiniteljem, a još nije poznata kvalifikacija djela – upozorio je Baloević te podsjetio da je u raspravi o izmjenama Kaznenog zakona predlagao amandman po kojem bi profesionalni vozači u javnom prijevozu putnika bili tretirani kao službene osobe i na taj način bi bile postrožene i ubrzane sankcije prema napadačima, no Vlada to nije prihvatila. 

- Nije u redu tako da se odnosi prema osobama koje u pojedinim trenucima u svojim rukama imaju preko stotinu života putnika. Zašto te ljude izjednačiti s agresivnim pojedincima i napade svesti tek na puki odnos dvije osobe? Napad na vozača u javnom prijevozu napad je na sve putnike koji su u tom djelu u njegovim rukama. Kad ćemo zaštiti te ljude koji rade i danju i noću, i subotom i nedjeljom, i državnim i crkvenim blagdanima? Zar treba čekati da netko smrtno strada? Zar treba čekati da vozači uzmu zaštitu svoje ruke da ih možda ne treba naoružati? Zar čekati da se vozači organiziraju i sami jure na napadače na svoje kolege? - zanimalo je Baloevića koji je izrazio nadu da će državne institucije nešto poduzeti kako bi zaštitile te ljude.

Urušen nasip na Savi kod Šamci

Stanku je tražio i HDSSB-ov Boro Grubišić kako bi upozorio kako je urušen nasip na Savi kod Šamca i to u dužini 10 metara te tri metra "krune". Traži ozbiljniji pristup Hrvatskih voda i hrvatske države tom problemu. - Srećom da je voda niska jer bi došlo do proboja nasipa jer bi voda krenula na sjever put Đakova i da ne govorim o drugim selima koji su na tom putu, od Sikirevaca, Piškorevaca, Kopanice, Beravaca, Kruševic... - kaže Grubišić te dodaje kako s obzirom na promjene toka Save na bosanskoj strani postoji opasnost da u slučaju većih oborina dođe do poplave slične onim lanjskim. Kanal Dunav-Sava riješio bi problem poplava, uvjerava on.

- Ni jedan kapitalni projekt, a to je za Slavoniju najkapitalnije u ovoj državi baš i ne prolazi. Krpi se tu i tamo, a onda se pojavljuju ovakve rupe – prigovara Grubišić koji proziva medije zbog "zavjeta šutnje kada je riječ o toj temi". - Sinoć je bila samo flash vijest, a danas nema ni jedne vijest o tome. Jesu li Hrvatske vode u nekoj pretplati to ne znam, ali tražim ozbiljan pristup rekonstrukciji nasipa Save sa naše strane – zanima Grubišić koji traži ozbiljan pristup Hrvatskih voda i hrvatske države tom problemu koji može imati ozbiljne posljedice.

>> Anka Mrak Taritaš u Gunji: Za pucanje nasipa kriv je sam nasip

>> Pronađen mladić koji je pokušao ubiti vozača Croatia busa

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.