BRAZDE NA PALICAMA

Nakon Woodsa još jedan golf-skandal s varanjem

Foto: Reuters
Nakon Woodsa još jedan golf-skandal s varanjem
01.02.2010.
u 13:31
Ne, nije u pitanju Tiger Woods i njegovo varanje supruge, nego svjetski broj dva i vjerojatni Woodsov nasljednik na broju jedan, koji je varao u igri koristeći proskribirane palice.
Pogledaj originalni članak

Golferski svijet još se nije oporavio od skandala svojeg najvećeg igrača, za kojega se ispostavilo da je išao u krevet sa svime što nosi suknju a nije iz Škotske, premda je oženjen skandinavskim supermodelom, a već je nakon svjetskog broja jedan duhove uzburkao i svjetski broj dva, Phil Mickelson, koji će nakon Woodsovog privremenog povlačenja najvjerojatnije preuzeti golfersko prijestolje.

Naime, na turniru u Torrey Pinesu, Mickelson je bio jedan od petorice igrača koji su koristili wedgie palice sa zabranjenim brazdama. Kvadratne brazde na wedgiejima daju više spina lopticama udarenim u visokoj travi ili mokroj travi i omogućuju lakše izvlačenje iz bunkera.

Sva tri tijela koja određuju pravila golfa – škotski Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, Golferski savez SAD i PGA Tour, zabranili su wedgieje koji nemaju brazde u obliku slova V, ali su od zabrane, po posebnom dogovoru 1993. s Karsten Manufacturing Co., izuzete Karstenove palice Ping Eye 2 Iron proizvedene prije 1990.

Kad je Mickelson čuo da će i drugi igrači (Hunter Mahan, Brad Adamonis, John Daly...) koristiti Ping Eye 2 irone, pojavio se na turniru s torbom u kojoj wedgie nije bio iz njegova uobičajenog kompleta Callaway palica, već Karstenova palica iz starog kompleta kojim je igrao na koledžu, koji je iskopao u svojoj garaži.

"Pravovjerni" golferi sve korisnike wedgieja s kvadratnim brazdama nazivaju varalicama, a posebno su razočarani Mickelsonom kao najistaknutijim među njima. Kažu da Mickelson jest poštivao slovo zakona, jer je igrao starim palicama koje su iznimka od pravila, ali nije poštivao duh zakona, što je posebno bitno u golfu kao sportu koji se posebno oslanja na fair-play (igrači sami sebi pišu rezultate i određuju kazne za promašaje).

O cijeloj kontroverzi Phil Mickelson je rekao:

- Nije moj posao ili posao bilo koga od igrača da pokušavamo tumačiti duh pravila ili što se s njima htjelo. Ja razumijem "odobreno je" ili "nije odobreno". Ja nisam donio to pravilo. Ja to pravilo ne odobravam, ali ga se držim.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

UK
Ugo Kajvez
16:30 04.02.2010.

Golf ... Škotska čobanska igra, ...........