PRESUDA ECJ-A

Nakon ove odluke dobro razmislite hoćete li platiti kaznu za nepropisno parkiranje u inozemstvu

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Nakon ove odluke dobro razmislite hoćete li platiti kaznu za nepropisno parkiranje u inozemstvu
09.03.2017.
u 16:23
ECJ je presudio da nalozi javnih bilježnika za prisilnu naplatu nisu dovoljni da bi bili pokriveni europskim pravom.
Pogledaj originalni članak

Europski sud pravde (ECJ) presudio je u četvrtak da se kazne za nepropisno parkiranje mogu naplaćivati u drugim državama članicama pod uvjetom da nalog za naplatu izda sud.

Sud je odluku donio u slučaju jednog Nijemca koji se 2010. nepropisno parkirao u Puli i žalio na kaznu.

Javno poduzeće "Pulaparking" zatražilo je od hrvatskog javnog bilježnika da Svenu Klausu Tederahnu izda nalog za prisilnu naplatu kazne u iznosu od 13 eura.

Tederahn nije želio platiti i slučaj je završio na Općinskom sudu koji je zatražio savjet od suda u Luxembourgu.

Problem je u tome što su kazne u takvim slučajevima višestruko veće zbog naknada za javne bilježnike i njemačke odvjetnike.

Hrvatski sud želio je znati jesu li nalozi za prisilnu naplatu koje izdaju javni bilježnici obuhvaćeni europskim zakonima i je li kazna za nepropisno parkiranje u skladu s odredbama građanskog i trgovačkog prava u EU.

ECJ je presudio da nalozi javnih bilježnika za prisilnu naplatu nisu dovoljni da bi bili pokriveni europskim pravom.

No, zaključio je da te vrste kazni spadaju pod europske zakone i da se mogu naplatiti ako odluku o tome donese nadležni sud.

>> 'Ne plaćajte kaznu za parking ili ZET! Ako vam je to prvi prekršaj...'

>> Pogrešno parkirao prije 10 godina, a kazna mu stigla prije 10 dana

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

FR
fred70
16:52 09.03.2017.

Sigurno i nakon 7 godina......!?! A koji sud je nadlezan za to i u kojem roku? Ako je tako, onda će vjerojatno uskoro biti moguce i suđenje svim našim kriminalcima koji su pokrali sve šta se ukrasti dalo u zadnjoh 20-25 godina, ili takve sud štiti?

AR
aristip
16:51 09.03.2017.

Sasvim logična odluka. U Hrvatskoj su javnim bilježnicima nerazumno povećali ovlasti a na (prvenstveno financijsku) štetu građana.

AN
Andautonija
18:48 09.03.2017.

Nazalost i ja sam zrtva ZG-parkinga da sam navodno prije 5 god. prilikom parkiranja parkirao Auto na bijelu crtu, a dopis i kazna stigla iz Londona, na slici slabo je vidljiv neki (sumnjivi) Auto, na to sam podnio pismeni prigovor i poslao i evo vec 8 mjeseci cekam na odgovor i dosad nista. Tako to radi i ZG-parking vjerojatnije slika aute i to prodaje nekim kriminalcima kakovi su i sami.