Ljutiti građani

Nakon napada u Moskvi raste antimuslimansko raspoloženje

Foto: Reuters
Nakon napada u Moskvi raste antimuslimansko raspoloženje
30.03.2010.
u 17:41
Stanje je sada pod nadzorom i nema masovnih osveta, ali svakog se trenutka može pretvoriti u antimuslimansku histeriju. U protekla 24 sata zabilježeni su mjestimični napadi na muslimane i njihovu imovinu.
Pogledaj originalni članak

U  terorističkom napadu na moskovsku podzemnu željeznicu bilo je izravno ugroženo i osoblje hrvatskoga veleposlanstva. Službenik konzulata izbjegao je tragediju u zadnji trenutak, dok je većina ostalih zaposlenika trebala biti na kobnoj postaji Park kulture na kojoj je eksplodirala druga bomba, nakon 15 do 20 minuta.

– Naš je djelatnik izbjegao napad za samo deset minuta. Budući da većina službenika našeg veleposlanstva stanuje u blizini, trebali su biti na postaji samo 15 minuta nakon eksplozije – kaže hrvatski veleposlanik u Moskvi Nebojša Koharović te odaje da se ruska prijestolnica polako oporavlja od napada koji je iza sebe ostavio 39 mrtvih i oko sedamdeset ranjenih.

Vraćanje u normalu

– U gradu nema straha, ali se osjeća prkos građana – objašnjava veleposlanik. Da se život u Moskvi polako vraća u normalu, potvrdio nam je u telefonskom razgovoru i hrvatski ugostitelj Željko Blažinčić.

– Danas je dan žalosti. Televizija i novine izvještavaju o nemilom događaju, ali život se odvija uglavnom normalno. Ljudi su zabrinuti, no ovo je ipak prevelik grad da bi trajalo dugo. Navikli su oni i na veće nesreće – kaže Blažinčić te dodaje da je u njegovu restoranu prometno kao i svake “normalne” srijede.

Iako se ruske vlasti i Pravoslavna crkva trude smanjiti napetosti, na moskovskim ulicama može se osjetiti porast antimuslimanskog raspoloženja. Stanje je sada pod nadzorom i nema masovnih osveta, ali svakog se trenutka može pretvoriti u antimuslimansku histeriju. U protekla 24 sata zabilježeni su mjestimični napadi na muslimane i njihovu imovinu.

Novac od droge

Ruske obavještajne službe uvjerene su da su bombašice samoubojice regrutirane iz terorističke ćelije Crne udovice, koja je imala 30-ak ratnica. Navodno se 12 ratnica već ”dignulo u zrak”. Očevici tvrde da su teroristice u metrou bile odjevene u crno. Teroristi se navodno financiraju novcem od šverca drogom. Ruski su građani ljutiti na provladine medije koji su javnost obavijestili tek dva sata nakon prve eksplozije. Problematizira se i rad obavještajnih službi, koje su mogle predvidjeti napad. To više što su ruske snage početkom ove godine izvele veliku ofenzivu na “čečenske teroriste” u kojoj su ubijena dva istaknuta islamista. Čak je i Dokum Umarov otvoreno najavio napade na ruskom teritoriju. Zapadni se analitičari boje da će oslabjeti umjerena linija predsjednika Dmitrija Medvedeva te da će još veću vlast prigrabiti represivni aparat.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

OB
-obrisani-
18:07 30.03.2010.

Osobno, suosjećam se s napaćenim čečenskim narodom koji je pretrpio mnoga razaranja i velike civilne žrtve, no ovakvi napadi svakako nisu način da se Rusima odgovori na iste. Čečeni moraju shvatiti kako ne postoji nikakva mogućnost njihove nezavisnosti jer u vojno-političkom smislu ne mogu protiv Rusije, isto kao ni Tibet protiv Kine, Baski protiv Španjolaca, itd. Također, ne postoji niti jedna država svijeta koja podržava njihove ideale o nezavisnosti, o čemu svjedoči podatak kako je Čečensku Republiku Ičkeriju priznala samo jedna suverena zemlja - kršćanska Gruzija, i to da napakosti Rusima. Ta je država uništena u ruskoj ofenzivi 1999. godine, čime je Ruska Federacija povratila kontrolu nad odmetnutim teritorijem. Ovaj napad imao je sljedeće ciljeve: - izvršiti osvetu za rusko ubijanje Čečena, bilo vojnika ili civila - izazvati osjećaj nesigurnosti kod građana ruske metropole, isti onaj kojeg svakodnevno osjećaju Čečeni u Groznom - poslati složenu poruku ruskoj vlasti: \"ako nastavite s ubijanjem Čečena, članovi obitelji njihovih žrtava će vam se osvetiti i to na svoju ruku\" Zadnju stavku potkrijepljuje činjenica kako niti jedna čečenska skupina nije preuzela odgovornost za napad, pa se Rusi praktički nemaju kome osvetiti jer su počinitelji zapravo dvije udovice ubijenih Čečena, čiji bi se broj još više povećao brzopletom ruskom vojnom odmazdom. Zaista, izgleda kao začarani krug nasilja bez ikakvog izlaza... Vidio sam da se pojedini komentatori suosjećaju s dvjema ženama koje su izvršile napade, s čime se nikako ne mogu složiti. Da su napale neki vojni cilj možda bi se i mogao suosjećati s njima, ali napadi na ruske civile nemaju nikakvog smisla niti opravdavanja, i pokazuju da su zapravo iste kao i oni ruski vojnici koji su počinili ratne zločine. Stoga, bojim se da će jedino rusko rješenje biti žestoka odmazda koja neće birati vojne od civilnih ciljeva, odnosno koja će čečenskim teroristima poručiti da Rusija ima moćniji vojni stroj, bolje sigurnosne snage i više civila, pa u takvoj igri mogu izgubiti isključivo samo - Čečeni.

OB
-obrisani-
19:11 30.03.2010.

Ovaj teroristicki akt je za Muslimane kontraproduktivan, a za Zidove izuzetno pozeljan i ne bih se iznenadio da iza ovog stoji MOSSAD. Sa ovim napadima Muslimani mogu samo da gube, a njima to nije u interesu jer su i ovako dezurni krivci za svako sranje! Ako se Muslimani ne pocnu pod hitno angazovat na trazenju krivaca u svojim redovima i ako se energicno ne distanciraju od ovakvog terorizma , uskoro ce postat glineni golubovi izvan svih zakona, a to je zadnje sto im treba!

MA
marin1956
15:05 01.04.2010.

Pellegrina u zatvor!