Kurikularna reforma

Nakon kritike javnosti mijenja se popis naslova iz lektire

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Nakon kritike javnosti mijenja se popis naslova iz lektire
15.03.2016.
u 07:00
Popis neće sadržavati ona književna djela za koja se u stručnoj raspravi pokaže da ne zavređuju biti na lektirnom popisu, kaže Jokić
Pogledaj originalni članak

Nakon žestokih primjedbi i kritika javnosti popis lektirnih naslova najvjerojatnije će se mijenjati. Tu mogućnost spomenuo je jučer prilikom otvaranja stručne rasprave o kurikularnoj reformi voditelj kurikularne reforme dr. Boris Jokić. Objašnjava da je otpočetka otvorena mogućnost da se popis lektire promijeni, a u priopćenju za medije naglašava da će se djela koja su iz nekih razloga, neopravdano, ispala s popisa lektire naknadno, nakon provedene stručne rasprave, na njega uvrstiti.

– Popis neće sadržavati ona književna djela za koja se u stručnoj raspravi pokaže da ne zavređuju biti na popisu. Posebno je važno naglasiti da se na popisu neće naći djela koja nisu primjerena dobi učenika, a to se odnosi i na djela koja su trenutačno na popisu – objasnio je Jokić. Stručna rasprava o predloženoj reformi školstva vodit će se uživo na skupovima namijenjenim učiteljima, nastavnicima, akademskoj zajednici, sindikatima, Gospodarskoj i Obrtničkoj komori, a primjedbe i sugestije pridonijet će da se predložena kurikularna reforma poboljša. Stručna rasprava vodit će se i online, a sve komentare koji im pristignu proučit će nadležne radne skupine i ako procijene da su kvalitetni, unijeti ih u završnu inačicu kurikuluma koja će ići u javnu raspravu.

– Želim da se javi što više stručnjaka, pojedinaca i institucija kako bismo dobili najkvalitetnija rješenja – ističe Jokić. O kurikularnoj reformi u srijedu bi trebao raspravljati i saborski Odbor za obrazovanje i znanost. Ministar obrazovanja Predrag Šustar produljio je angažman voditelju dr. Jokiću i njegovoj radnoj skupini. 

>> 'Izbace li Homera, mladi će možda znati samo za Homera Simpsona'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 98

Avatar abakus
abakus
07:30 15.03.2016.

Nije problem ovog kurikula samo lektira: Činjenica je da se njime praktički ukida nastava gramatike hrvatskog jezika, što je nezamislivo i u jednoj normalnoj državi. Nastava gramatike trebala bi se, naprotiv, značajno povećati u odnosu na nastavu lektire, pogotovo u osnovnoj školi u kojoj bi trebala činiti većinu nastave hrvatskog jezika, tako da djeca ne izlaze iz OŠ nepismena. Tek u srednjoj bi trebalo povećati udio lektire u nastavi, i to biranim djelima koja spadaju u kanon obrazovanja i odgoja mladog čovjeka - a u što sigurno ne spadaju Tomić, Ferić i slični. Ali i ovo je samo jedna crtica u čitavom nizu primjedbi na taj kurikul.

MA
Maja28
07:51 15.03.2016.

Na FPZG djeca uđu kao hrvati s empatijom za žrtvu koju je RH podnijela i sa ogromnim znanjem iz vrhunskih gimnazija a izađu kao kvazi lijevo orjenirani sa empatijom za agresora. Pitam Vas što ih tamo uče i tko ih tamo ući? Ista situacija je i sa filozofskim. To bi trebalo pročešljati vrlo ozbiljno i dovesti prave profesore koji će nepristrano i stručno predavati. Kako može jedan ugroženi Pupovac biti i saborski zastupnik i prof te imati novinu za koju dajemo jako puno novaca (9000000kn godišnje za jedne jedine novine) a za školstvo smanjivati?

MA
Maja28
07:18 15.03.2016.

Pa naravno. I ne znamo koliko plaćamo da nam mrzitelji svega hrvatskoga rovare iza leđa i pri tome jako dobro zarađuju. Tko zna šta će još isplivati po svim frontovima?