SUTRA U VEČERNJEM

Najveće arktičko istraživanje u povijesti

25.05.2020.
u 20:34
Projektiran u Hamburgu, sagrađen u Kielu, novi je brod bio upravo ono što je Grunenberg i reklamirao – vrhunac znanosti kroz tehnologiju
Pogledaj originalni članak

Polarstern, znanstveni ledolomac koji je prvi put zaplovio 1982. godine i nakon toga ostvario više od 100 znanstvenih ekspedicija, vjerojatno će svoj sjajni put završiti na spektakularan način. Jer, planirano je da RV Polarstern, odnosno Polarna zvijezda, uskoro dobije svojeg nasljednika.

Bila je to ideja Horsta Grunenberga, SPD-ovog zastupnika u Bundestagu. Objasnio je Helmutu Schimdtu, tadašnjem kancelaru, bilo je to 1978. godine, kako treba sagraditi ozbiljan istraživački brod, ništa manje od toga. Jer, brod je, kada nije na misijama, trebao opskrbljivati istraživačke postaje na nepristupačnim područjima.

I Schmidt je pristao, njegova je socijalno-liberalna vlada odobrila 110 milijuna tadašnjih maraka za gradnju broda namijenjenog polarnim istraživanjima, dvostruko više od prvotno planirane. Bilo je to dovoljno novca da se brod smjesti u sam svjetski vrh po mogućnostima koje je pružao u svrhu istraživanja. Projektiran u Hamburgu, sagrađen u Kielu, novi je brod bio upravo ono što je Grunenberg i reklamirao – vrhunac znanosti kroz tehnologiju.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u našem e-izdanju

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.