Ivan Knežević

Najtrofejniji proizvođač meda u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Najtrofejniji proizvođač meda u Vukovarsko-srijemskoj županiji
16.04.2013.
u 13:13
Knežević drži kako uvozni med nije konkurencija domaćem jer je kvaliteta očita i vidljiva
Pogledaj originalni članak

Ivan Knežević iz Šiškovaca kod Vinkovaca s 470 košnica najveći je profesionalni proizvođač meda i drugih pčelinjih proizvoda u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a za svoje razne vrste meda dobio je preko 300 diploma i priznanja na natjecanjima, sajmovioma i ocjenjivanjima meda. Godišnje u prosjeku proizvede 15 tona prvoklasnog meda za koje je 17 puta proglašen šampionom.

- Sljedeće godine obilježavamo 40 godina koliko se naša obitelj bavi pčelama i proizvodnjom meda, a sve je počeo moj otac od kojega sam naslijedio ljubav prema pčelama i znanje o proizvodnji meda, a sve to prenosim na moju djecu pa je ovo pravi obiteljski posao i sve je na našem imanju podređeno pčelama, a ne poljopdjelstvu ili stočarstvu kao na drugim imanjima u našem selu. Imamo pet kontejnera kojima vozimo košnice na raznu pašu ovisno o doba godine i koje biljke svjetaju i tri stacionara s košnicama ovdje kod Šiškovaca i na Vranskom jezeru. Propšlogodišnja suša je pogodovala kvaliteti meda od suncokreta jer on voli sušu, a na lipu pčele idu i po noći, za puna mjeseca. Sudjelujemo na sajmovima i ocjenjivanju meda u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH i mogu reči da se možemo ponositi kvalitetom hrvatskog meda - tumači Ivan Knežević pokazujući stacionar sa 70-tak košnica okružen vočnjakom i vikendicom nedaleko Šiškovaca.

Knežević drži kako uvozni med nije konkurencija domaćem jer je kvaliteta očita i vidljiva. Uvoznici, kaže, kupuju jeftini med iz inozemstva, ali ga u trgovinama prodaju po cijeni kao kvalitetni domaći, a kupac će radije kupiti domaći jer zna da je kvalitetnije iako je cijena slična.

- Napravio sam kušaonicu meda koja je na u sastavu \"Medne ceste\", ali taj projekt što ga financira ministarstvo turizma, nažalost još nije saživio iako mislim da je to dobra ideja koja će nam kupce donijeti u kuću - kaže Ivan Knežević.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.