Irak

Najteži napad na američke baze u godinu dana: Ispalili rakete - jedna osoba poginula, petero ranjenih

Foto: THAIER AL-SUDANI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Smoke rises over the Erbil
Foto: AZAD LASHKARI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Broken glass is seen at the Bright Castle Motors building after reports of mortar shells landing near Erbil airport
16.02.2021.
u 06:46
Napad se dogodio uslijed eskalacije napetosti između američkih snaga, njihovih iračkih i kurdskih saveznika s jedne, te iračkih milicija s druge strane.
Pogledaj originalni članak

U raketnom napadu na američku vojnu bazu u sjevernom Iraku u ponedjeljak, prema inicijalnim izvješćima ubijen je jedan civilni zaposlenik američke tvrtke a pet je osoba ranjeno, uključujući jednog pripadnika američkih snaga.

Američka koalicija u Iraku priopćila je kako je riječ o najtežem napadu na koalicijske snage u gotovo godinu dana, uslijed eskalacije napetosti između američkih snaga, njihovih iračkih i kurdskih saveznika s jedne, te iračkih milicija s druge strane.

Glasnogovornik koalicije napisao je na Twitteru da je došlo do napada na snage koalicije u kurdskom regionalnom glavnom gradu Erbilu, te da će detalji biti objavljeni naknadno.

Foto: AZAD LASHKARI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kurdski sigurnosni izvori priopćili su da su kasno navečer najmanje tri rakete pogodile područje nedaleko međunarodne zračne luke u Erbilu. Američke snage nalaze se u vojnoj bazi smještenoj tik uz civilni aerodrom.

Kurdsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je oko 21,30 sati po lokalnom vremenu prema Erbilu i okolici ispaljeno više raketa te da ima ranjenih, ne navodeći pojedinosti.

Odgovornost za napad preuzela je skupina Saraya Awliya al-Dam.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

SI
sisavac
07:13 16.02.2021.

ne razumijem, stradao je civilni zaposlenik američke tvrtke... a američka tvrtka je... caritas? svašta, što niste istinu napisali, da je ubijen strani plaćenik, zaposlen u američkom privatnoj vojnoj kompaniji, čije usluge amerikanci često naručuju, kako bi izbjegli direktne optužbe za ratne zločine, a i prali novac. što niste naglasili da je irak zatražio da ameri sa svojom vojskom napuste irak. i da nema u iraku mjesta za nikakve američke saveznike kurde, koji rade protiv međunarodno priznate države. što niste napisali da su amerikanci pojačali vojnu prisutnost u siriji, 'na zaštiti naftnih i plinskih polja'. što niste napisali tko je napao i zapalio kolonu od 400 cisterni na granici irana i afganistana. čemu ljudima neistine plasirate, a važne stvari skrivate ili ih umanjujete, fabricirate činjenice... medij je u svojoj osnovi prenositelj nečega, u ovom slučaju vijesti. mediji ne bi smjeli stvarati vijesti. niti informacije. a samo to rade. to nije izvorno novinarstvo, to je fabrikat. u stvari konstrukt.

Avatar southman
southman
07:23 16.02.2021.

I Poljaci su svojevremeno tako napali Njemačku 1939. A onda je uslijedila krvava odmazda.

SP
speed208
07:21 16.02.2021.

kako sijete tako zanjete......nikad niste odgovarali za svoja nedjela u citavom svjetu o uvodjenja demokracije i "mira" kao ni crkva koja je stoljecima u ime kriza ubijala i kolonizirala zemlje i nametala na silu svoje nauke i lazi.....ameri nisu nacija i nemaju povijest....ljudi bez vlastite nacije i povjesti nisu nista drugo nego lesinari . jedini pravi ameri su indijanci i meksikanci od sjevera do juga ......sjever ste osvajali ubijajuci indijance i vrsili genocid a na jugu su crkveni kolonizatori poubijali meksikance......pljuc.