Najstariji hrast lužnjak postaje mamac za turiste

31. 08. 2018. u 12:31 0
U Prašniku žele organizirati edukacijske sadržaje, prihvatni punkt, poučne staze, vidikovce i drugu infrastrukturu

U prašumi Prašnik, zelenoj oazi u srcu Slavonije, raste najveći i najstariji hrast lužnjak u Europi. Prema procjeni troje uglednih svjetskih znanstvenika iz Nizozemske, Finske i Engleske, koji su prije nekoliko godina posjetili ovo područje, taj gorostasni lužnjak niknuo je oko 1675. godine.

Dan planete Zemlje Sisak: Na mjestu gdje je stajao stari Julius zasađena klonska sadnica hrasta lužnjaka

– Ponosni smo na svoj hrast. Takva stabla mogu živjeti do tisuću godina, ali samo ako rastu u parkovima i ako ih se njeguje. Ovo je, međutim, jedinstven slučaj da hrast u prirodnom okruženju doživi takvu starost – kaže Damir Jelić iz novogradiške podružnice Uprave šuma.

Pomoću preciznih laserskih instrumenata utvrđeno je kako obujam hrasta na visini od 1,30 metara iznosi 7,82 metra. Visok je 40 metara, a drvna mu masa premašuje 50 kubnih metara. Svjedok vremena iz novogradiške prašume niknuo je u doba turske vladavine, a preživio je i Austro-Ugarsku, obje Jugoslavije i dočekao samostalnu Hrvatsku. Kada bi kojim slučajem mogao govoriti, znatiželjnom bi slušatelju iz prve ruke prepričao slavonsku povijest. S obzirom na to da se i njegov životni vijek ipak neumitno bliži kraju, novogradiški su šumari odlučili sačuvati njegov genetski kod za generacije koje dolaze. Skupili su žirove koji su opali oko hrasta, uzgojili sadnice i predali ih Šumarskom institutu, gdje su vegetativnim razmnožavanjem proizvedene sadnice iste genetske strukture i koda.

Propadanje simbola Čuveni slavonski hrast lužnjak se suši i nestaje

– Želimo sačuvati kontinuitet i sigurno potomstvo najstarijeg hrasta kako bi djeca iz osnovnih i srednjih škola te studenti koji će ovdje dolaziti na terensku nastavu imali mogućnost upoznati se s njim. Ipak je riječ o ogromnom kulturnom, prirodnom i nacionalnom bogatstvu koje nema nitko drugi – ističe Jelić.

pošumljavanje Na medačka polja zasadili 2500 sadnica hrasta lužnjaka

Prašnik ima golem turistički potencijal, pri čemu je velika prednost to što se nalazi na odličnom prometnom položaju, neposredno uz cestu koja spaja Okučane i Staru Gradišku. Od starog bi hrasta trebao nastati autohtoni suvenir, a aktualizirana je i ideja o pretvaranju cijelog tog područja u turističku atrakciju.

Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".