narodni list

Najstarije hrvatske novine proslavile 150. rođendan

Foto: Filip Brala/Pixsell
Narodni list (1)
Foto: Filip Brala/Pixsell
Narodni list (1)
Foto: Filip Brala/Pixsell
Narodni list (1)
01.03.2012.
u 15:55
Narodni list osnovan je 1. ožujka 1862. godine u Zadru, a prvi glavni urednik bio je humanist i povjesničar Natko Nodilo
Pogledaj originalni članak

– Iako se trudimo održati tradiciju i uredno poslovati, upitno je koliko će naš trud još imati smisla jer naše je poslovanje opterećeno stotinama tisuća kuna. Nažalost, zadnjih više od 10 godina traje kampanja uništavanja Narodnog lista koju predvode političari, državni službenici i pravosuđe jer ne žele da se u ovome gradu slobodno govori i piše – rekla je na akademiji posvećenoj 150. obljetnici osnutka Narodnog lista vlasnica najstarijih živućih hrvatskih novina Novela Škulić.

Narodni list osnovan je 1. ožujka 1862. godine u Zadru, a prvi glavni urednik bio je humanist i povjesničar Natko Nodilo. Danas je Narodni list u vlasništvu zadarske obitelji Škulić i, kako nam je rekla glavna urednica Simeona Pancirov, financijski je neovisan o svim državnim i nedržavnim institucijama te se financira isključivo prodajom novina i oglasa.

–  U Narodnom listu stalno je zaposleno 15 djelatnika, među kojima su novinari, fotoreporter, grafičari i prateće službe. Imamo nekoliko stalnih vanjskih suradnika, a naklada nam se ustalila na 5000 primjeraka. Narodni list može se kupiti u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a u dijaspori također ima vjernu čitalačku publiku. I to je dio tradicije jer se Narodni list nekada čitao i u Beču i u Pešti, bio je popularan među ljudima okupljenima oko ideje narodnjaštva – naglasila je urednica Pancirov.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
18:31 01.03.2012.

narodni list, vijesnik, rijetka glasila nacionalne provenijencije, osuđena su na gašenje jer se ne uklapaJU i trendove crvenog i neo-liberalnog, projugoslavenskog jednoumlja (crvena rvacka Jusipovića)