Medicina

Najstarija majka na svijetu umire od starosti iscrpljena porođajem

Foto: AFP/Reuters
Rajo Devi (1)
Foto: AFP/Reuters
Rajo Devi (1)
Foto: AFP/Reuters
Rajo Devi (1)
Foto: AFP/Reuters
Rajo Devi (1)
Foto: AFP/Reuters
Rajo Devi (1)
Foto: AFP/Reuters
Rajo Devi (1)
Foto: AFP/Reuters
Rajo Devi (1)
18.06.2010.
u 16:49
Rajo Devi, 70-godišnja seljanka, i njezin suprug Balla Lohan (72), prikupili su 3000 dolara i nakon umjetne oplodnje ispunili su si želju: rodila je kćer Naveen.
Pogledaj originalni članak

Reproduktivne medicinske tehnike pobijedile su tehnike borbe protiv starosti, piše časopis Popular Science. To je najsažetiji komentar razvoja događaja koji je prije 18 mjeseci bio zanimljivost dana. Krajem studenoga 2008. objavljeno je da se siromašnom paru seljaka u Indiji rodila kći. Zanimljivost je bila u tome što je majci Rajo Devi i njezinu 72-godišnjem mužu Balli Lohanu to bilo prvo dijete.

Toliko su ga željeli u polustoljetnom braku da su si umjetnu oplodnju mogli priuštiti tek u starosti. Obavili su to kod, za mnoge ozloglašenog, talijanskog specijalista za liječenje neplodnosti dr. Severina Antinorija.

Antinori je na naslovnice dospio još 1994. godine kada je njegovom zaslugom zatrudnjela 62-godišnjakinja. Po njegovim riječima "menopauza je samo neugodna popratna pojava s kojom izlazimo nakraj". Tako se dogodilo da više nije vijest kada Kineskinja rodi sa 60 godina, najstarija Britanka koja je rodila sa 62 godine stara je vijest iz 2006., a jednako je stara vijest da je rodila i jedna 62-godišnja američka prabaka.

Od osamdesetih godina, otkako se neplodnost liječi začećem in vitro, liječnici su obično odbijali žene starije od 40 godina, ali danas nije više tako: novac i potreba privatnih klinika za reklamom u medijima učinili su da se liječnici upuštaju sa sve starijim ženama. Mnogi, međutim, u želji da imaju dijete po svaku cijenu zaboravljaju da svaka trudnoća i porođaj u ženinu organizmu stvaraju stres koji iscrpljuje mnoge biološke funkcije, od kostiju do promjena na staničnoj razini.

Neki će u takvoj želji liječnicima čak i slagati koliko im je godina, kao što je to bila Španjolka Maria Carmen del Bousada, koja je u kalifornijskoj klinici za liječenje neplodnosti rekla da ima 55 godina, a bilo joj je 66. U prosincu 2006. godine rodila je dječake blizance i ostala je zapisana u Guinnessovoj knjizi, a umrla je sredinom lanjskog srpnja - od starosti. Blizanci su ostali bez samohrane majke.

Osamnaest mjeseci nakon što je rodila kćer Naveen, Rajo Devi leži na smrtnoj postelji. Ne samo da ne može podići svoju kćer, nego ne može podići ni vlastitu ruku. Svjesna je da umire od starosti. Priznaje da je za potrebe medija dok su je snimali nakratko glumila čilost.

U Indiji je prosječna očekivana dužina života za žene 64 godine. Posljednjih se desetljeća povećala zahvaljujući znatno unaprijeđenoj općoj higijeni i boljem zdravstvu. Međutim, ni vrhunac medicinske znanosti koji se bori za usporavanje starenja ni izbliza ne napreduje toliko brzo koliko brzo i ponekad posve nemoralno napreduje liječenje neplodnosti. No starosti i smrti neće izbjeći nitko, a malo je tko sposoban oduprijeti se nekritičkim željama koje te činjenice kao sastavni dio života ne uvažavaju.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

MA
margot
13:23 30.06.2010.

O čemu ti pričaš? Kakav VITRO?

SZ
satan_zagorski
11:13 01.07.2010.

ak netko umre \"od starosti\" kaj to znači da je onda starost bolest?

MM
Mladen Miletić
19:22 19.06.2010.

Bolesno čovječanstvo i glupi izvjestitelji koji neznaju da 99,9% nezna gdje je VITRO i ne potrudi se da opiše pobliže mjesto \"bolesnoga\" u najmanju ruku nenormalnoga događaja... Drenovci Koliko ljudi zna u Bosni ili Sloveniji ili Srbiji osim super pametnih Hrvata gdje je točno to selo.... Ili Trstenik koliko 2 ih ima koliko ja znam !