LUCY JONES

Najpoznatija seizmologinja na svijetu: Hrvati, još dugo će vas tresti

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pust grad Glina nakon potresa koji ju je potpuno uništio
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Grad Petrinja tjedan dana nakon razornog potresa
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Grad Petrinja tjedan dana nakon razornog potresa
07.01.2021.
u 23:23
– Radimo na nečemu što se zove sustav ranog upozorenja. To nije predviđanje nego iznimno brzo prepoznavanje da je potres počeo tako da možemo te informacije objaviti ljudima prije nego što seizmički valovi dođu do njih – otkriva Jones
Pogledaj originalni članak

Najpoznatija seizmologinja na svijetu Lucy Jones poručila je Hrvatima da još dugo mogu očekivati potrese, ali je poslala i umirujuću poruku – potresi stvaraju osjećaj straha veći nego što su stvarne prijetnje za život.

Na početku je istaknula da nitko, pa ni ona, ne može predvidjeti potres, a objasnila je i zašto.

– Problem je što se magnituda određuje za vrijeme potresa tako da ne postoje informacije u tlu o tome koliko će biti snažan prije nego što se dogodi. Potresi se događaju svaki dan i veliki ne započnu drukčije nego mali. Znati hoće li biti danas ili ove godine jest kao da primjerice znate točno u kojoj će mikrosekundi puknuti štap kad ga savijate. Previše je slučajnosti u svemu tome – kazala je Jones za RTL Direkt.

Potresi jesu slučajnost, ali naknadni potresi nisu, ističe.

– Oko 5% do 10% naknadnih potresa snažniji su od prvog potresa, odnosno, u 5% slučajeva naknadni potres snažniji je od prvog potresa, a to ste vi imali. Tako da sad znamo da će se Vama događati potresi i možete ih očekivati još dosta dugo.

Na pitanje može li jedan potres potaknuti druge, odgovara: – Svaki potres potiče druge potrese unutar određenih razmjera. Raspon veličine potresa vrlo je strm. Znači imat ćemo 10 potresa veličine 4 ako se dogodi jedan veličine 5. Odnosno, 10 puta potres veličine 5 nakon svakog veličine 6, i mora biti blizu. Ono što određuje magnitudu jest duljina rasjeda koji se pomiče. Ako se pomiče jedan metar, imate potres snage 1 ili 2, ali ako se pomiče rasjed duljine 10 kilometara, imate potres magnitude 6.

Upitana postoje li ikakvi istraživački programi, znanstveni pokušaji da se predvidi potres, odgovara da se mogu samo prepoznati opasnija razdoblja, a radi se i na sustavu ranog upozorenja.

– Ako se snaga određuje samo za vrijeme potresa, onda je teoretski nemoguće predviđanje zasebnog događaja. No, postoje praktična rješenja za ovaj nemogući problem. Jedno od njih jest da iskoristimo naknadne potrese, što nam omogućuje da barem prepoznamo opasnija razdoblja. Dakle, ne da predvidimo točno vrijeme kad će se dogoditi, ali možemo to iskoristiti kako bismo znali kada su potresi vjerojatniji. Također radimo na nečemu što se zove sustav ranog upozorenja. To nije predviđanje nego iznimno brzo prepoznavanje da je potres počeo tako da možemo te informacije objaviti ljudima prije nego što seizmički valovi dođu do njih jer ti valovi putuju određeno vrijeme. Imamo takav sustav na zapadnoj obali Sjeverne Amerike, Japan ga ima, a Europska unija razvija takav sustav i gleda da ga stavi u pogon posebno u istočnoj Europi na području gdje imate više potresa nego drugdje – objašnjava znanstvenica.

Za kraj je Hrvatima poručila: – Mislim da potresi stvaraju osjećaj straha veći nego što je stvarna prijetnja za život. Jako nas je strah da ćemo umrijeti u potresu, ali to se događa jako, jako rijetko. Shvatite ovo, sve oko vas tjera vas u strah, ali ono što vam slijedi vjerojatno će biti manjeg intenziteta od onoga što ste već imali. Loše građevine već su se srušile i gotovo sigurno će sve dalje ići nabolje tako da je vaš automobil vjerojatno opasniji od potresa.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

AD
adminka
00:02 08.01.2021.

gledam naslove, čim nema koji sat potresa, odmah članak o Koroni i tako naizmjence-potresi, korona, potreseri, potresi u p.m. sve

DU
Deleted user
02:15 08.01.2021.

Dajte nas uputite na adresu top liste seizmologa. Da li se to broje "likes", ili po skupljenom broju stupnjeva? Kad vec o potresima, ste culi za Japan? Neki izvan Anglo univerzuma, i znaju zericu vise o tome nego ovi "poznati" sto paradiraju, i znaju reci, dok otresamo prasinu, "Znate sto, upravo je lupilo. I znate jos sto? Lupiti ce opet, veze nemamo kad i koliko." A mi u divljenju moramo reci, dok se klanjamo "Maa, stvaaaarno. Nemojte reci."

LI
liliZG
09:23 08.01.2021.

ženska nije rekla niš novo što već nisu rekli naši seizmolozi, .... jedino bi trebalo da se na tim rasjedima postave seizmološki mjerni instrumenti gušće pa da informacije dolaze brže u centar i onda eventualno mogu napraviti aplikaciju za rano upozoravanje kao što ima japan i zapadna obala amerike. i to je sve...... ...ono što sam slušala od malih nogu, kako je zagreb na trusnom području potvrdio se u pravom smislu te riječi.....