CRO Demoskop

Najviše rastu HDZ i Živi zid, SDP i Most nastavljaju višemjesečni pad rejtinga

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
plenković
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
plenković
05.02.2017.
u 20:40
U Mostu kažu da nisu nastali zbog rejtinga, nego zbog promjena. U SDP-u za pad rejtinga krive i 'bljedunjavi' angažman Bernardića
Pogledaj originalni članak

Agencija Promocija plus objavila je jučer rezultate najnovijeg istraživanja CRO Demoskop, koji su potvrdili da vrh ljestvice drži HDZ. Sa siječanjskih 32,5 rejting im je porastao na 34 posto. Značajno je rastao i Živi zid, sa siječanjskih 4,7 na 5,8 posto, a nešto veću podršku nego mjesec ranije uživaju i HNS te HSS.

S druge strane, SDP i Most nastavljaju višemjesečni trend pada. U Mostu se, međutim, ne boje pada popularnosti. – Nismo nastali zbog rejtinga, nego zbog promjena koje se događaju polako ali sigurno.

Naravno da one ne odgovaraju političkim elitama ni dijelu medija, ali uvjeren sam ne da će lokalni izbori potvrditi povjerenje biračkog tijela, nego ga u pojedinim sredinama značajno i osnažiti – uvjeren je Maro Kristić.

Rejting mjesecima pada i SDP-u, koji je ostao na drugom mjestu, ali je sa siječanjskih 24,7 pao na 22,3 posto. U stranci nisu iznenađeni dodatnim padom popularnosti i svjesni su da su ih povjerenja birača u dobrom dijelu koštale javne svađe ljudi iz vodstva stranke.

Dio ih se nada da je kulminacija sukoba iza SDP-a te da će se stranka oporaviti, no drugi i dalje glavnog krivca vide u novom predsjedniku Davoru Bernardiću i njegovu “bljedunjavom” angažmanu. Bernardić je nakon početnog slabog rejtinga u siječnju dostigao potporu od 7,3 posto birača, da bi mu rejting sada pao na 6 posto.

– Njega je prestigla Anka Mrak Taritaš, čija je politika fokusirana isključivo na Zagreb. Bernardić je s mizernog postotka pao još niže. Osim toga, kakvo je to novo lice o kojemu četvrtina anketiranih nema stav – pita se jedan član Predsjedništva SDP-a.

U SDP-u se pribojavaju da će pad njihova rejtinga iskoristiti HNS. Tumače kako je njihov nekadašnji koalicijski partner SDP-u prepustio da odradi zajedničku kampanju za parlamentarne izbore i u miru pripremao lokalne izbore pa sada “juriša” na čelne funkcije u velikim gradovima, za koje SDP još uvijek nema kandidate. 

>> Pada potpora Vladi Andreja Plenkovića, građani im dali 'mršavu' trojku

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 54

C0
cos 01
11:33 05.02.2017.

Koja je to prevara od istraživanja. Eto i mene su nazvali. Sami zapravo sugeriraju teme i političke događaje koji su kao " in ". Ono što bi htio navesti kao najveći događaj i najveći problem oni " nemaju predviđen" Ja sam recimo spomenuo kao najveći problem iseljavanje mladih a oni mi sugerirali Trampa, Kolindin put i sve ovo što zapravo vidim na tabeli.Čista prevara.

DA
davnor
11:32 05.02.2017.

Ankete su inače nezahvalne a osobito kad su naručene konačno počinje lagani pad lijevih medija a i htve se polako okreće objektivnom informiranju a rtelu bi na njihovim informacijama i viđenjudogađaja pozavidjeli svi srpski mediji.

FA
Fake
12:22 05.02.2017.

R.I.P. za sdp (ime stranke namjerno pisano malim slovom).Izgarate kao cigareta,na veselje mnogih.