RIZIČNI POSLOVI

Najopasnija zanimanja: „Bauštelci“, vatrogasci i medicinsko osoblje među najrizičnijima su u Hrvatskoj

Foto: DPA/PIXSELL
Najopasnija zanimanja: „Bauštelci“, vatrogasci i medicinsko osoblje među najrizičnijima su u Hrvatskoj
19.12.2018.
u 08:00
Dok smo svi barem jednom pomislili kako je upravo naše zanimanje najgore, statistika nam ipak daje neke konkretnije brojke iz kojih se mogu iščitati koja su to opasna zanimanja u Hrvatskoj i kako se možemo zaštititi
Pogledaj originalni članak

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu, u prošloj godini dogodilo se 14.290 ozljeda na radu, od čega oko 80% na radnom mjestu, a 20% na putu do posla. Umor, dekoncentracija, želja za što bržim povratkom kući, sve to može rezultirati nesretnim slučajem. Podaci nam pokazuju da se muškarci više ozljeđuju na radnom mjestu, dok se žene češće ozljeđuju pri dolasku ili odlasku s posla.

Pa kako onda izgleda prosječna povreda na radnom mjestu u Hrvatskoj?

Očekivano, najčešće su nezgode koje nam se događaju na radnom mjestu pokliznuće, spoticanje i pad. Pri tome najčešće ozljeđujemo gornje ekstremitete tijela, konkretnije prste šake. U većini slučajeva to se zbiva negdje na otvorenom, najčešće na gradilištu ili nekoj prerađivačkoj tvornici. Ako je riječ o lakšoj ozljedi, uglavnom je to o najmlađa dobna skupina radnika, odnosno do 24 godine, a ako je teža, najvjerojatnije se radi o starijem radniku.

5 najopasnijih hrvatskih zanimanja

Građevinari i krovopokrivači
Djelatnici u građevinskim radovima najugroženija su skupina radnika. Osim rada u svim vremenskim uvjetima, od hladnoće do vrućina, barataju opasnim, teškim strojevima i često rade na visinama s kojih pad može dovesti i do smrti. Iako su se u posljednjim godinama uvjeti na radnom mjestu za građevinske radnike uvelike popravili, uvijek dolazi do rizika kolapsa struktura na kojima rade i do greške drugih uključenih u proces gradnje.

Vatrogasci
Ne treba puno razglabanja zašto je ovo opasno zanimanje. Dovoljno je sjetiti se fotografija i reportaža koje svako ljeto gledamo da bismo znali u kakvim uvjetima se ovi heroji bore svakodnevno. Vatra, plinovi, razne goruće kemikalije, čine ovo jednim od najopasnijih zanimanja, ali isto tako rađaju i najopakije ljude na zemlji, među ostalima i našeg Stipu Miočića koji se, unatoč svim sportskim uspjesima i zaradi, ne odriče svog primarnog poziva.

Ribari i moreplovci
Bilo kakva vrsta ribolova iznimno je opasna profesija, iako je možda ne zamišljamo takvom. Profesionalni ribari izloženi su teškim, ponekad i ekstremnim vremenskim uvjetima, često su bez dovoljno sna i odmora te rukuju teškom opremom. I sve to na brodu, usred ničega.

Vozači
Profesionalni vozači poput vozača autobusa i kamiona visoko su na listi iz više razloga. To je umarajući i težak posao koji zahtijeva konstantnu koncentraciju. Trenutak nepažnje dovoljan je da se dogodi nesreća. Naravno, nisu samo zbog svoje pogreške u opasnosti, tu su i ostali sudionici u prometu zbog kojih se događaju nesreće, a nažalost sve su više i žrtve pljački na raznim odmorištima.

Hitna pomoć
Možda nam liječnici i medicinsko osoblje nisu baš prva pomisao kad govorimo o opasnim poslovima, ali ipak je riječ o opasnom zanimanju. Oni su svaki dan u kontaktu s pacijentima, čime riskiraju zarazu čak i najtežim bolestima. Uz razne ubodne rane koje mogu pospješiti zarazu, tu su još i dugi radni sati kao i neadekvatna opremljenost raznih bolnica i domova zdravlja. Djelatnici hitne pomoći imaju sve rizike kao i djelatnici u bolnici, uz dodatak da im se radno mjesto kreće brže od kamikaze na autocesti. Ipak, sve to zanemaruju kada su naši životi u pitanju i stavljaju svoju „glavu u torbu“ kako bi pomogli drugim unesrećenima.

Nezgode ne možete spriječiti, ali možete umanjiti njihove posljedice. Osiguranja od posljedica nesretnog slučaja pokrit će svaki iznenadan i o vašoj volji neovisan događaj koji za posljedicu ima smrt, trajni gubitak radne sposobnosti ili prolaznu nesposobnost za rad.

Odaberite osiguranje od posljedica nesretnog slučaja GRAWE NEZGODA i zaštitite sebe i svoju obitelj.

Kako stojimo u odnosu na svijet?

U svijetu su slični trendovi kao i u Hrvatskoj, najugroženiji su fizički radnici na otvorenome koji rukuju specijaliziranim strojevima. U statistiku ulaze i ovisnici o adrenalinu kao i profesionalni rodeo jahači ili lovci na zmije, ali svjetske liste najopasnijih zanimanja predvode:

Podvodni varioci – kažu da je podvodni varilac 1000 puta opasnije zanimanje od policajca. Dekompresijska bolest, pothlađivanje, kvar opreme i eksplozije samo su neke od opasnosti.

Ribolovci – od Aljaske do tropskih mora, ribolovci su svugdje na svijetu ugrožena skupina.

Profesionalni drvosječe – zbog prirode posla i vrste alata kojima rade, drvosječe su izloženi teškim ozljedama koje često imaju fatalne posljedice. Uz to što im svaki čas može drvo pasti na glavu, tu su još i opasnosti od divljih životinja.

Radnici u proizvodnji mikročipova – u Hrvatskoj, nažalost, nemamo pogone koji mogu proizvoditi ovakvu vrstu visoke tehnologije, ali ona sa sobom nosi i neke opasnosti. Iako se na prvu ne čini opasnim zanimanjem, radnici u tvornicama izloženi su raznim otrovnim kemikalijama i spojevima koji nastaju u procesu proizvodnje, a za posljedicu mogu imati razne zdravstvene komplikacije kao što su zloćudni tumori, bolesti dišnog sustava i opasnosti od pobačaja.

Piloti lakih letjelica koji lete u zabačene dijelove svijeta, tzv. bush pilots – ovi avanturisti putuju u najudaljenije kutke svijeta i slijeću na najgora mjesta samo kako bi ljudima dostavili osnovne životne potrepštine ili pomogli unesrećenima. Ipak, letenje u kombinaciji s netaknutom prirodom za neke predstavlja posao iz snova, tako da ih od njega ne može odvratiti ni visoki rizik.

Radnici na naftnim bušotinama – ovaj vrlo težak posao utječe i na fizičko i na mentalno zdravlje radnika. Većina ih radi u dugim smjenama, često uz malo sna i odmora u vrlo teškim uvjetima.

Vozači kamiona – iako su i kod nas skupina koja riskira jako puno na radnom mjestu, vozači kamiona po nerazvijenim zemljama spadaju u još ugroženije skupine. Stara, nesigurna i neispravna vozila kao i kaos na cestama trećeg svijeta garantiraju velik broj nesreća, često sa smrtnim posljedicama za sve sudionike nesreća.

Rudari u rudnicima sumpora – iako se ne kopa svugdje u svijetu, gdje god radili u rudniku sumpora, ishod je isti. Tijekom vremena sumpor polako uništava pluća i grlo. Činjenica da mnogi rade bez zaštite zbog teških životnih prilika znači da mnogi rudari ne dočekaju starost.

Čistači ulica – ako ste ikada posjetili Afriku ili gledali dokumentarce, znate zašto je ovo zanimanje jedno od najopasnijih. Noćne smjene u najopasnijim dijelovima svijeta, neadekvatno opremljeni i osvijetljeni, riskiraju nalet vozila, susrete s bandama pljačkaša, a tu je i rizik od susreta s divljim životinjama.

Policija, vojska, vatrogasci – iako u razvijenim zemljama neki policajci ni ne nose oružje, to su ipak sve zanimanja u kojima ljudi prvi reagiraju na opasne situacije i svugdje na svijetu spadaju u najrizičnija zanimanja.

U kakvom god okruženju radili i bez obzira na sigurnost radnog mjesta, uvijek se dobro dodatno zaštititi. Osim osiguranja od posljedica nesretnog slučaja, GRAWE proizvodi životnog osiguranja pomažu vam pružiti financijsku zaštitu za vašu obitelj te istovremeno i uštedjeti novac, bez dodatnih poreza.

Pripremite se na sve izazove koje vam život nosi, ugovorite jedno od osiguranja i pobrinite se za pomoć i podršku svojoj obitelji u slučaju nezgode ili nesreće.

Više o osiguranju saznajte ovdje.

Sadržaj omogućio Grawe

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr