PASJI ŽIVOT: U poslovnoj zoni kod Šibenika otvara se sklonište za pse te se povećavaju turistički smještajni kapaciteti, ali za kućne ljubimce

Najbolji prijatelji turista zalajat će u prvom dalmatinskom hotelu za pse

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Najbolji prijatelji turista zalajat će u prvom dalmatinskom hotelu za pse
18.01.2010.
u 14:08
Šibensko poduzeće As-Eko uredilo je veterinarsku ambulantu, karantenu i kupaonice za pse, grijane boksove i prateće sadržaje, hladnjače za uginule životinje i slično. U prvom je planu zbrinuti pse lutalice, a u drugom omogućiti turistima da smjeste svoje ljubimce.
Pogledaj originalni članak

Njemački ovčari, pekinezeri, bernandinci, doge, hrtovi i pripadnici ostalih pasmina pasa mogli bi uskoro češće lajati i u Podima, poduzetničkoj zoni nadomak Šibenika.

As-Eko, šibensko poduzeće koje se dosad bavilo poglavito likvidacijom komaraca i štakora odnosno dezinsekcijom, deratizacijom i dezinfekcijom, u tzv. recesijskim vremenima krenulo je u ozbiljnu investiciju kojom će se na šibenskoj rivijeri povećati smještajni kapaciteti. No, umjesto za turiste, šibenski su deratizatori zamislili urediti svojevrstan hotel za njihove kućne ljubimce, zasad neviđen sadržaj na ovim prostorima.

Kupaonice i grijani boksovi
- Za koji će dan ovdje useliti prvi psi, no službeno otvaranje ovoga prvog legalnog skloništa za pse bit će negdje u ožujku. Naime, to će nam biti prvotna zadaća: skupljanje napuštenih i pasa lutalica s ulica i smještaj za njih oko 40 u ovome našem novom prostoru. A poslije toga ćemo otvoriti i hotel - objašnjava Damir Vrvilo, direktor As-Eka.

Na oko šest tisuća četvornih metara zemljišta kupljenog na Podima, u novosagrađenom jarkoobojenom kompleksu od tisuću četvornih metara, As-Eko je uredio veterinarsku ambulantu, karantenu i kupaoniceza pse, grijane boksove i prateće sadržaje, zatim hladnjače za uginule životinje itd.

- Za gradnju zgrada i uređenje okoliša podigli kredit od 5,5 milijuna kuna i kad se ne bismo bavili i osnovnom djelatnošću dezinsekcije, deratizacije i dezinfekcije, sigurno ne bi bilo moguće niti isplativo otvoriti ovakvo sklonište za pse - objašnjava Vrvilo napominjući da će se "pasji hotel" uređivati u skladu s prohtjevima mušterija odnosno vlasnika pasa.

Na zamisao o gradnji turističkog smještaja za "lajavce" došli su prije više godina, kada se u razgovorima s direktorima marina i hotela (za ljude) zaključilo da stalno postoji potreba za takvim uslugama. Brojni nautičari, primjerice, željeli su ostaviti svoje ljubimce negdje na čuvanju dok su na krstarenjima, no jednostavno nisu imali gdje ni kome, kažu.

Čekaju se "lajavci" iz EU
Blizina autoceste i dalmatinskih turističkih odredišta mogla bi biti jamstvo poslovnog uspjeha ovog vida tzv. turističke izvanpansionske potrošnje, posebice ako ovoga ljeta na Pode u čoporima nahrupe "lajavi turisti" iz zemalja EU. Turisti koji dovedu svoje četveronožne najbolje prijatelje u hotel na Podima, moći će se spokojno kupati, sunčati i jedriti, jamče budući šibenski hotelijeri za pse.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.