A gdje je Hrvatska?

Najbolja zemlja za život starijih je...

Foto: Srceenshot: Youtube
Najbolja zemlja za život starijih je...
01.10.2013.
u 15:21
Hrvatska se nalazi na 41., a na posljednjem, 91. mjestu je Afganistan. Indeks zbog premalo podataka ne obuhvaća neke zemlje
Pogledaj originalni članak

Švedska je najbolja zemlja za život starijih prema Global AgeWatch Indexu za ovu godinu, koji je humanitarna organizacija HelpAge International izradila u suradnji s UN-om. Hrvatska se nalazi na 41., a na posljednjem, 91. mjestu je Afganistan. Indeks zbog premalo podataka ne obuhvaća neke zemlje, i to većinu afričkih i nekoliko azijskih, te BiH.

Popis je sastavljen na temelju 13 čimbenika okupljenih u 13 skupina – sigurnost dohotka, zdravstveni status, zaposlenje i obrazovanje te stupanj u kojemu im društveno okruženje omogućuje građanske slobode, sigurnost, pristup javnom prijevozu i slično.

Hrvatska je osvojila 53,1 od mogućih sto bodova. U izvještaju se navodi da je 24,1 posto hrvatske populacije starije od 60 godina te da će do 2050. godine taj udio iznositi 34,5 posto.

Od susjednih zemalja najbolje stoji Slovenija, koja se našla na 20. mjestu. Mađarska je za mjesto bolja od Hrvatske, Srbija je na 64. mjestu, a Crna Gora na 83.

>> Zagrebački umirovljenici žive bolje nego u ostalim krajevima

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.