OTKRIĆE Uspjeh istraživača Zavoda za fiziologiju i imunologiju riječkoga Medicinskog fakulteta

Nađen protein koji sprečava pobačaj

Foto: import
Nađen protein koji sprečava pobačaj
01.02.2007.
u 18:42
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici s riječkoga Medicinskog fakulteta, predvođeni akademikom Danielom Rukavinom, iz ljudske su posteljice izolirali molekulu koja sprečava spontane pobačaje prouzročene upalama.

Blokira upalu
Radeći s timom talijanskih kolega iz Instituta Humanitas u Milanu, istraživači sa Zavoda za fiziologiju i imunologiju pronašli su bjelančevinu D6  svojevrstan filtar koji u maternici štiti fetus tako što blokira širenje upale iz majčina tijela na dijete. Vijest o "čuvaru iz posteljice", kako je nazvana bjelančevina D6, munjevitom se brzinom proširila znanstvenim i farmaceutskim krugovima, a već stižu najave da će D6 poslužiti kao osnova za proizvodnju lijeka protiv različitih upalnih i autoimunih bolesti.

 Pojednostavljeno govoreći, molekula D6 je receptor "mamilica" koji ima vrlo važnu ulogu u kontroli upale. Ona veže upalne kemokine, tvari koje nastaju pri upalama i imunološkim reakcijama te koje u upalnu zonu privlače obrambene stanice  leukocite. Bjelančevina D6 potiče razgradnju kemokina te tako kontrolira i stišava upalu, inače čest uzročnik komplikacija u trudnoći  objašnjava profesor Rukavina.
Istraživanje je pokazalo da je receptorska molekula D6 bogato zastupljena u humanoj posteljici.

 Sustav D6 receptora ima važnu ulogu u zaštiti od gubitka ploda prouzročenog sistemskim upalama i autoimunim procesima, što je doista značajno otkriće  ističe profesor Rukavina.

Konkretna primjena
Iako je rano govoriti o konkretnim primjenama otkrića, znanstvenici koji su sudjelovali u projektu s oduševljenjem govore o sljedećem koraku: uz dodatna istraživanja i novac farmaceutskih tvrtki, koji će sigurno slijediti, otvara se put pronalasku lijeka koji će regulirati i sprečavati upalne procese.

Četverogodišnje istraživanje bjelančevine D6 koordinirao je profesor Alberto Mantovani, a u njemu su sudjelovale istraživačke skupine iz Italije, SAD-a te tim s riječkoga fakulteta. U njemu je, uz akademika Rukavinu, bila i znanstvena novakinja Jana Dupor. Rad o izolaciji molekule D6 objavljen je u američkom  časopisu PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Pogledajte na vecernji.hr